Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 stelt vragen rond ‘goed en fout’ in de oorlog

VIDEOARNHEM  Het Arnhems Oorlogmuseum 40-45 waagt zich aan een expositie vol vraagtekens over goed en fout in oorlogstijd. ,,We hebben veel te vaak te snel ons oordeel klaar", benadrukt Eef Peeters, die al 25 jaar het markante museum aan de Kemperbergerweg leidt. ,,Om het beeld te nuanceren heb ik een tentoonstelling ingericht rond acht mensen die als 'fout’werden bestempeld. Om te laten zien dat het genuanceerder lag. Met veel grijs in plaats van zwart en wit. Het zijn niet allemaal oorlogsmisdadigers.”

Hij loopt langs een reeks oude kisten die de bezoekers kunnen openen om zich te verdiepen in lotgevallen van mensen die in de maalstroom van de geschiedenis keuzes maakten met verstrekkende gevolgen. Bij het openen van de kisten weerklinken hun denkbeeldige stemmen. Het lijkt veel op de radio van destijds. Peeters lacht. ,,Ik ben even bezig geweest om die typische klank te krijgen. Lege kuipjes van smeerkaas bleken ideaal als luidsprekers.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem