Volledig scherm
PREMIUM
Rubberkorrels van gemalen autobanden. © ANP

Arnhems testinstituut voorspelt: ‘Over tien jaar geen kunstgras van gemalen autobanden meer’

ARNHEM - Schade aan het milieu. En ook sportende kinderen zouden risico lopen. Kunstgras met rubber ligt nog altijd onder vuur, merkt ook Gert-Jan Kieft van testinstituut Kiwa ISA Sport in Arnhem. Over tien jaar is er geen kunstgras van gemalen autobanden meer, voorspelt hij: hoewel het ultieme alternatief er nog niet is.

Volledig scherm
Gert-Jan Kieft, laboratoriummanager van Kiwa ISA Sport in Arnhem. © Eigen foto

Met zijn hand graait Gert-Jan Kieft in een klein bakje met groene korrels. De laboratoriummanager van Kiwa ISA Sport laat ze tussen zijn vingers bewegen en één voor één naar beneden vallen. ,,Dit is TPE’’, klinkt het. Even verderop liggen de bekende zwarte stukjes rubber, die ook voor kunstgrasvelden worden gebruikt.

Tot drie jaar geleden bestond ongeveer negentig procent van het kunstgras dat Kieft en zijn collega’s in hun lab op sportcentrum Papendal in Arnhem testten uit dit zogenoemde SBR-rubber. Nu bedraagt dat percentage ‘nog maar’ 40 procent, vertelt hij. Volgens Kieft heeft het alles te maken met de twijfels die inwoners van gemeenten, als Duiven en Heumen, nog hebben over de schadelijke gezondheidsgevolgen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem