Volledig scherm
Jaap Huurman, nadat hij in 2016 waarnemer was geweest bij de verkiezingen in Mongolië. © Marc Pluim

Arnhemse activist Jaap Huurman wil nu zijn flat in Velp verduurzamen

VELP - De Arnhemse activist Jaap Huurman richt zijn dadendrang op zijn nieuwe woonplaats Velp. Als lid van de werkgroep Duurzaamheid van het appartementencomplex Den Heuvel streeft hij naar de totale verduurzaming van zijn woongebouw. Dat wil hij doen in samenwerking met een plattelandsdorp.

Huurman is in Arnhem (en voorheen ook in Den Haag) bekend om zijn schier oneindige reeks initiatieven. Deze hebben vooral betrekking op duurzaamheid, woningbouw, armoede en ontwikkelingssamenwerking. 

Zo was hij voorzitter van de bewonersvereniging De Stoere Houtman en van de Werkgroep Stadsverwarming. Hij was initiatiefnemer van het Gelders Armoede Beraad, de Arnhemse Vastgoed Advies Commissie, patiëntenorganisatie Patiëntenkracht en de beweging Baas in Eigen Buurt (BIEB). Hij ijverde voor de bouw van een meergeneratiehuis, een Presikhaaf Ontwikkelings Maatschappij met een Presikhaafs parlement,  een maandelijks debat over Mandela, zelfbouw door bewoners en een benefietconcert voor Sardinië. Het bekendst werd hij door zijn ondersteuning van bewoners die tegen sloopplannen streden. 

Huurman schakelt gemakkelijk over op nieuwe projecten

Bij gebrek aan succes schakelt Huurman gemakkelijk over op nieuwe projecten. Hij heeft steeds weer geloof in het welslagen van het volgende project. De PvdA, waarvoor hij gemeenteraadslid en Statenlid is geweest, weerde hem van de kandidatenlijst omdat hij niet goed in staat zou zijn tot samenwerken. Toch stelde hij zich in 2014 kandidaat als lijsttrekker voor de Statenverkiezingen. Hij werd niet verkozen.

In Velp wil Huurman nu zijn flat verduurzamen door een samenwerking aan te gaan met een plattelandsdorp. Welk dorp, is nog niet duidelijk. Onder de noemer RU-BAN (rural-urban) moet een voor Europa uniek ‘pilot-project-duo’ tot stand komen, dat zoveel krediet krijgt dat het met subsidies het leeuwendeel van de duurzaamheidsinitiatieven uit kan voeren. Samen moeten de partners de mogelijkheden onderzoeken. Idee is onder meer dat op het platteland zonnepanelen of windmolens komen die zowel flat als dorp ten goede komen.

Aan de flat moet veel gebeuren

Aan het uit de jaren zeventig daterende Velpse appartementencomplex moet veel gebeuren. Zo moet de flat van het gas af, overgaan op groene elektriciteit, optimaal geïsoleerd worden en zelf groene elektriciteit opwekken (mogelijk met molentjes op het dak). Ook het transport van de bewoners zou verduurzaamd moeten worden. De Vereniging van Eigenaren, waarvan de duurzaamheidswerkgroep een onderdeel uitmaakt, heeft zijn zegen gegeven aan Huurmans initiatief. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem