Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Arnhemse havisten opnieuw aan eindexamen Frans nadat de eerste examens waren gestolen

ARNHEM - Het is dé week van de herexamens. Maar voor 18 havo-leerlingen van de locatie Thomas à Kempis van het Arentheem College in Arnhem is het wel heel bijzonder. Ze buigen zich morgen voor de tweede keer over het centraal examen Frans, omdat de eerste examens gestolen zijn

De behaalde resultaten van hun eerste eindexamens zijn daarom ongeldig verklaard. Een docente Frans heeft maandagochtend 20 mei de eindtoetsen in haar auto gelegd, maar was even paracetamol in een supermarkt gaan halen. Bij terugkomst bleken de examens ontvreemd te zijn. 

Het was haar bedoeling om de nagekeken examens op school af te leveren, waarna alles zou worden verzonden naar de tweede corrector. Zonder die tweede correctie is de uitslag van een examen niet geldig. De Inspectie van het Onderwijs kon dan ook niets anders doen dan het examen van de getroffen havo-leerlingen nietig te verklaren.

‘Sportief opgepakt’

De 18 havisten hebben, aldus examensecretaris Conny Ooms, deze forse domper ‘sportief opgepakt, ook al vonden ze het heel vervelend’. ,,Ze waren afgelopen woensdag natuurlijk wel teleurgesteld dat ze niet net als de rest feest hebben kunnen vieren. Ook al wisten ze dat dit zou gebeuren’’, zegt Ooms.

Vrijdag 28 juni krijgen de leerlingen de uitslag voor het eindexamen Frans. Dan weten ze ook of ze wel of niet geslaagd  zijn. Willen ze het vak daarna nog een keer herkansen, dan kunnen ze  in augustus in Arnhem een herexamen (staatsexamen) doen.  Deze procedure staat volgens Ooms de toelating naar een vervolgopleiding, bijvoorbeeld in het hoger beroepsonderwijs, niet in de weg. 

‘Met docente gaat het een stuk beter’

Trouwens 10 van de 18 leerlingen hebben er al voor gekozen om af te zien van het recht op een herexamen Frans, bijvoorbeeld omdat ze met de schoolexamens (tentamens) al goede cijfers voor deze taal hebben behaald. Ze willen liever deze week een ander vak herkansen. Iedere eindexamenleerling heeft namelijk het recht om 'slechts’ één eindexamen opnieuw te maken. 

Met de docente Frans, die erg aangeslagen was door de diefstal van de examens, gaat het alweer ‘een stuk beter’. De gedupeerde leerlingen hebben al eerder aangegeven haar niets te verwijten. Ooms: ,,De sfeer is goed.’’ De school heeft de docente geen sancties opgelegd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem