Fractievoorzitters van de politieke partijen in de Arnhemse gemeenteraad vergaderen via een online videoconferentie, onder leiding van burgemeester Marcouch (bovenste rij, tweede van links).
Volledig scherm
Fractievoorzitters van de politieke partijen in de Arnhemse gemeenteraad vergaderen via een online videoconferentie, onder leiding van burgemeester Marcouch (bovenste rij, tweede van links). © DG

Arnhemse politici blij elkaar weer te zien, al is het dan digitaal

ARNHEM - ,,Ik hoor je niet, Gerrie”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch achter zijn beeldscherm op het stadhuis in Arnhem. 

,,Ik sta wél aan”, antwoordt fractievoorzitter Gerrie Elfrink van de SP in de gemeenteraad thuis vanachter zijn computer. ,,Dat is meestal”, grapt zijn collega Leendert Combée van de VVD, tegen de achtergrond van een deur met een mooi glas-in-loodraam in zijn woning op de Hoogkamp. 

Het is even wennen, dat digitaal videovergaderen, maar het gaat de politici in Arnhem best goed af. Voor het eerst sinds vergaderen op het stadhuis door de coronacrisis onmogelijk werd, hielden ze woensdag weer eens een overleg. 

Lokale besluitvorming

De fractievoorzitters van alle partijen praatten over de vraag hoe het verder moet met de lokale besluitvorming, in de wetenschap dat dit tot 28 april - en misschien nog wel langer - niet op de gebruikelijke manier kan.

,,Goedemorgen allemaal, goed om jullie weer te zien”, verwelkomt PvdA-fractievoorzitter Eric Greving zijn collega’s. Daarmee vertolkt hij een gedeeld gevoel. 

De lokale volksvertegenwoordigers vinden het fijn weer met elkaar te kunnen praten, na weken van onthouding. Dat ze dat niet doen op het stadhuis, kun je zien aan de thuisdecors, die de voyeur in de toehoorder losmaken. 

Digitale raadszaal 

Quote

Ik zie geen kinderen in pyjama

Ahmed Marcouch, Burgemeester van Arnhem

Slimme Gerrie Elfrink heeft zichzelf geplaatst tegen de achtergrond van een digitale afbeelding van de raadszaal op het stadhuis. Dat ziet er beter uit dan de witte muur waartegen Greving zichzelf heeft neergezet. Je zou haast denken dat-ie in een politiecel in het Oostblok ten tijde van de Koude Oorlog zit, maar daar klinkt-ie dan weer te monter voor.

Bij Guus van der Laak van lokale partij Arnhem Centraal hangt een houtskooltekening van een paard aan de muur. Leo de Groot van de Partij voor de Dieren, voor een muur met een bruine kleur en een schilderijtje met een straattafereel, vindt het niet makkelijk, vergaderen via zijn iPad. 

Marcouch steekt hem een hart onder de riem. ,,Ik zie geen schreeuwende kinderen in pyjama bij je rondlopen, zoals ik van andere voorzitters heb gehoord. Dus ik ben trots.”   

Hoe ze de draad verder oppakken, daarover gaan ze nadere afspraken maken. In elk geval komt Marcouch tegemoet aan de breed levende wens om de raadsleden meer te betrekken bij waar het dagelijks bestuur en de ambtenaren op het stadhuis mee bezig zijn. Vragen die leven, mogen ze insturen en die worden wekelijks gebundeld en van antwoord voorzien. 

Gevolgen crisis

Verder spreken ze af om op de een of andere manier ook een overleg te houden over de gevolgen van de coronacrisis voor de mensen in de stad die in de hoek zitten waar de klappen vallen, zoals daklozen, kwetsbare, nu aan huis gebonden kinderen, zorgmedewerkers en ondernemers, onder wie nogal wat zzp’ers. 

,,Heel veel wat we doen, is een kwestie van uitvinden op het moment zelf”, legt Marcouch de gang van zaken uit ten tijde van de ‘ongekend gecompliceerde crisis’. Dat snappen de politici, blijkt aan het slot. ,,Dank en succes burgemeester, in deze crisis”, wenst PVV-fractievoorzitter Coen Verheij hem toe. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem