Volledig scherm
© ANP

Arnhemse scholen van Flores gaan over op plan B nu deuren nog langer dicht blijven

ARNHEM - Steeds meer ouders in de regio Arnhem maken gebruik van noodopvang op school. Dat brengt docenten in de problemen. Kinderen opvangen én ondertussen digitaal les geven aan de thuisblijvers blijkt een hele opgave. Nu basisscholen nog zeker tot de meivakantie dicht blijven rolt scholenkoepel Flores plan B uit. Mensen zonder bevoegdheid gaan de noodopvang verzorgen.

Arnhemse scholenkoepels, waaronder Flores Onderwijs, zetten samen met Stichting Pas en de gemeente Arnhem een pool op met mensen die kunnen ondersteunen in de noodopvang. Dit zijn bijvoorbeeld medewerkers uit andere beroepsvelden die tijdelijk geen werkzaamheden hebben. Een onderwijsbevoegdheid ontbreekt bij hen wel. ,,Daarom willen we wel per noodopvanglocatie minimaal één bevoegde docent aanwezig hebben”, zegt Laura Gort van Flores.

 Docenten doen nu veelal de opvang zelf. Waar in de eerste weken soms maar twee kinderen op een school werden gebracht, zijn er nu soms wel twintig leerlingen op de noodopvang. ,, Al die kinderen komen uit verschillende klassen, dus de begeleiding is op maat. Tegelijkertijd wordt van de docenten verwacht dat ze online lessen maken en voorbereiden en dagelijks contact houden met alle kinderen thuis.”

Quote

In veel gezinnen gaat de rek er nu langzamer­hand wel uit

Hannelore Bruggeman, Directeur Scholengroep Veluwezoom

Ook op de elf basisscholen van Scholengroep Veluwezoom is een flinke toename van het aantal kinderen op de noodopvang. Werden in de eerste week zo'n twintig kinderen opgevangen, dat aantal loopt nu tegen de zestig. Voor de docenten blijft het behapbaar, mits het aantal kinderen niet veel verder oploopt. ,,Onze elf scholen hebben vier locaties voor noodopvang”, zegt Directeur Hannelore Bruggeman.

Behapbaar houden voor docenten én ouders

Iedere docent draait ongeveer één keer in de twee weken een dagdeel noodopvang. Op die dag krijgen de kinderen uit de klas van die betreffende docent geen nieuwe lesstof. Op die manier probeert Bruggeman het behapbaar te houden voor de docenten, maar ook voor de ouders van alle kinderen die thuis zijn. ,,Op die ene dag waarop ze geen nieuwe lesstof krijgen, kunnen dingen worden ingehaald die nog niet af waren. We hopen dat ouders daar ook mee geholpen zijn, want voor hen is dit ook veel.”

De rek is er langzamerhand uit

Mocht het aantal kinderen verder oplopen in de noodopvang, dan zijn er volgens Bruggeman wel andere maatregelen nodig. Vrijwilligers, grotere groepen of het samenvoegen van noodopvanglocaties. ,,Hoeveel meer ouders gebruik gaan maken van de noodopvang zal ook afhankelijk zijn van hoe lang het allemaal nog duurt. In veel gezinnen gaat de rek er nu langzamerhand wel uit.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem