Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Arnhemse verdachte van grootschalige oplichting via internet mag thuis wachten op strafzaak

ARNHEM – Een 34-jarige Arnhemmer die zich schuldig zou hebben gemaakt aan jarenlange en grootschalige oplichting via Marktplaats.nl en andere internetsites in onder meer Opheusden, mag de behandeling van de strafzaak op vrije voeten afwachten.

Dat heeft de rechtbank gisteren (vrijdag) bepaald. In verband met de coronacrisis kon de proforma-zitting niet in het openbaar worden behandeld. De verdediging verzocht via e-mail om schorsing van de voorlopige hechtenis. De officier van justitie verzette zich daar niet tegen. De verdachte zit inmiddels ruim drie maanden vast. De inhoudelijke behandeling is gepland voor 26 juni.

De rechtbank schorste de man onder de voorwaarden dat hij zich onder toezicht stelt van de reclassering en een behandeling ondergaat. De verdachte heeft via zijn advocaat laten weten zich aan die voorwaarden te willen houden.

Man stuurde verkochte spullen nooit op

De Arnhemmer wordt ervan verdacht dat hij tientallen mensen ieder voor tientallen maar ook honderden euro’s heeft gedupeerd. Hij zou op sites als Marktplaats.nl, Tweedehands.net en Speurders.nl een account hebben aangemaakt en met een valse naam hebben gereageerd op advertenties met ‘gezocht’. Hij zou zich vervolgens als verkoper van de gewenste spullen hebben voorgedaan en daarbij een dusdanig betrouwbare indruk hebben gemaakt dat de gedupeerden tot betaling overgingen. Zo gauw het geld op zijn rekening stond, zou hij de spullen toesturen, maar dat heeft hij nooit gedaan.

De man werd 10 december vorig jaar opgepakt. Hij zou al sinds eind 2015 bezig zijn geweest met de oplichtingen. Niet alleen in Opheusden, maar ook in onder meer Arnhem, Nijmegen, Wijchen en Boxmeer. Het is niet de eerste keer dat hij met justitie in aanraking komt.

In samenwerking met indebuurt Arnhem