Arnhemse Walburgiskerk te koop voor 950.000 euro

ARNHEM - De Arnhemse Walburgiskerk staat te koop. Vraagprijs: 950.000 euro, inclusief parkeerplein en zaal. De Eusebiusparochie heeft een jaarlijks tekort van 80.000 tot 120.000 euro en kan niet anders dan maatregelen nemen, zegt bestuurssecretaris Marius van den Brul. Aartsbisschop Eijk in Utrecht eist zwarte cijfers.

Vanwege teruglopend kerkbezoek is de Walburgiskerk in 2013 al aan de eredienst onttrokken. Sinds die tijd zijn de eucharistievieringen in Arnhem-Noord alleen nog in de Martinuskerk aan de Steenstraat en in Arnhem-Zuid in de Eldense Lucaskerk. 

'Spiritueel centrum'

De Walburgiskerk werd niet afgestoten, maar ging verder als 'spiritueel centrum'. Er vormde zich een werkgroep, de Walburgisraad, die in het voormalige kerkgebouw een programma op poten zette met lezingen, vieringen, meditatieve bijeenkomsten en exposities. Dit programma is niet alleen bestemd voor katholieken en andere gelovigen, maar ook voor andere 'zingevingszoekers'. 

Financiële nood

De keuze om juist de Walburgiskerk af te stoten, is gemaakt door aartsbisschop Eijk. Hij geeft bij financiële nood de voorkeur aan kerken waarin nog de eucharistie kan worden opgedragen. Een niet-christelijke kerk komt niet als koper in aanmerking, noch iemand die in het gebouw iets wil doen wat in strijd is met de moraal van de kerk. De kerk is een rijksmonument.

Volledig scherm
De Walburgiskerk in Arnhem. © Hans Broekhuizen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem