Volledig scherm
Foto ter illustratie. © x

Arnhemse wierookwinkel moet overlast door wierook en etherische oliën tegengaan na klachten

ARNHEM – Winkel La Colombe in de binnenstad van Arnhem krijgt twee maanden de tijd om zodanige bouwkundige maatregelen te treffen dat bovenburen geen last meer hebben van de lucht van wierook en etherische oliën. Dat heeft de kortgedingrechter vrijdag bepaald.

De bovenburen klagen over hoofdpijn, benauwdheid, irritatie aan de luchtwegen en ogen, misselijkheid en vermoeidheid sinds de winkel in juni vorig jaar van het Hemelrijk naar het winkelpand onder ze in de Bakkerstraat verhuisde. Ze eisten in kort geding dat de overlast gevende producten verdwijnen.

Dwangsom

Dat zou het einde betekenen van de winkel en zo ver wil de rechter niet gaan. Ze geeft de winkel twee maanden de tijd om maatregelen te treffen, maar wil wel dat tot die tijd alle wierook, geurkaarsen en andere producten die geuroverlast kunnen veroorzaken elders worden ondergebracht.

Doet de winkel dit niet, dan volgt er een dwangsom van 2500 euro per dag. De winkel is verder veroordeeld in de kosten van het geding.

Ernstige en onacceptabele hinder

Op de zitting twee weken geleden bagatelliseerde de advocaat van de winkel de overlast. Maar de rechter concludeert op basis van een onderzoek dat de bovenburen lieten verrichten en verklaringen van bezoekers dat er wel degelijk sprake is van ernstige en onacceptabele hinder.

De exploitant liet op de zitting weten na klachten al kieren te hebben gedicht. Verdere maatregelen werden te kostbaar. De rechter oordeelt dat de kosten voor bouwkundige ingrepen niet opwegen tegen de overlast die de bovenburen ervaren.

In samenwerking met indebuurt Arnhem