Volledig scherm
Maria Kraakman met haar Gouden Kalf voor de prijs van Beste Actrice op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. © Maarten Hartman

ArtEZ Arnhem trots op Gouden Kalf voor oud-studenten Kraakman en Derwig

ARNHEM/ UTRECHT - Bij de Toneelschool van ArtEZ in Arnhem klonk vrijdagavond gejuich toen op het Nederlands Filmfestival in Utrecht De Gouden Kalveren werden uitgereikt. Twee oud-studenten van de Arnhemse opleiding vielen daar in de prijzen.

Volledig scherm
Jacob Derwig. © ANP

Maria Kraakman en Jacob Derwig werden uitgeroepen tot Beste Actrice en Beste Acteur. Kraakman voor haar vertolking in de speelfilm 'Blue', Derwig voor zijn rol in 'Bankier van het verzet'. Die film, deels opgenomen in de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem, was met vijf prijzen de grote winnaar van het festival.

Maria Kraakman, die in 2005 al een Gouden Kalf won voor haar rol in de film 'Guernsey' en in 2010 de Theo d'Or kreeg voor haar rol in 'Orlando', werkte na haar afstuderen in 1998 lange tijd als vaste actrice voor Toneelgroep Oostpool in Arnhem. In 2015 verruilde ze de Gelderse hoofdstad voor Amsterdam, waar ze ging spelen voor Toneelgroep Amsterdam. 

Jacob Derwig rondde in 1990 zijn opleiding aan de Arnhemse Toneelschool af. Ook hij had al een Gouden Kalf op de schoorsteenmantel staan. In 2003 won hij de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in de speelfilm 'Zus & Zo'. In 2011 kreeg Derwig de Louis d'Or voor zijn rol in 'Kinderen van de zon'. 

ArtEZ Arnhem feliciteerde de alumni via Facebook met hun onderscheidingen (zie hieronder). De kunsthogeschool had sowieso een goede vrijdag, want niet alleen de Arnhemse oud-studenten Kraakman en Derwig werden onderscheiden. Ilse Warringa, die studeerde bij ArtEZ in Zwolle, werd uitgeroepen tot Beste Actrice Tv-drama. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem