Beruchte NSB’ers kochten Joodse huizen op in Arnhem
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkochten de Duitsers panden waarvan de eigenaren veelal Joods waren. In Arnhem gaat het om circa 270 onteigende panden, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. De profiteurs stonden in de rij om woningen voor een prikkie te kopen. Onder hen waren enkele beruchte NSB’ers.
Marinus Barend Scheybeler, commandant van een Weerbaarheidsafdeling (WA) van de NSB, profiteerde in de oorlogsjaren optimaal van de Duitse bezetting. Hij bezat aan het eind van de oorlog twaalf huizen van Joodse Arnhemmers.
Ook kon hij tijdens een zitting van het Bijzonder Gerechtshof, januari 1949 geen aannemelijke verklaring geven voor 75.000 gulden aan contant geld. Omgerekend zou het nu om circa 450.000 euro gaan.
In totaal zijn vanaf 1942 ruim driehonderd panden van Joodse Arnhemmers op last van de Duitse bezetter onteigend en verkocht. Minstens 170 profiteurs vanuit het hele land profiteerden ervan, onder wie NSB’ers en pro-Duitse makelaars, advocaten en notarissen. Ruim 50 opkopers kwamen uit de stad zelf.
‘Stompzinnig vertoon van bruutheid’
Ze kochten in oorlogstijd woningen voor minder dan een derde van de toen geldende marktprijs. Voor de verhandelde Arnhemse panden, zoals vastgelegd in de zogenoemde Verkaufsbücher van de Duitsers, werd destijds al ruim 2 miljoen gulden betaald.
Uit onderzoek van deze krant is naar voren gekomen dat nog veel meer Joodse huizen in Arnhem in beslag zijn genomen, dan uit de zeventien van de nog achttien bestaande delen van de zogenoemde Verkaufsbücher blijkt. Eén deel ontbreekt.
Scheybeler kocht in 1942 onder meer voor 23.500 gulden zeven panden aan de Goudwindestraat in Arnhem-Zuid. Dit rijtje huizen was eigendom van de Joodse weduwe Sophie Elzas-Schaap. De Arnhemmer viel destijds bij zijn plaatsgenoten al op door zijn ‘stompzinnig vertoon van bruutheid’, meldde de Arnhemsche Courant, januari 1949, naar aanleiding van de strafzaak.
Zo deed hij zich tijdens een koop van goederen voor als anti-Duits. Als de koopman met Scheybeler begon mee te schelden, kwam de NSB’er later terug met leden van de Sicherheitsdienst (de inlichtingendienst van de Duitsers) om de koopman te arresteren.
De koopwaar was voor Scheybeler. De Arnhemmer maakte het volgens de Arnhemsche Courant op een gegeven moment zelfs zo bont dat de NSB hem liet opsluiten. Kort daarna werd hij door de NSB uit hun organisatie gegooid.
Acht jaar RWI
De Arnhemmer stond in 1949 terecht voor collaboratie, maar ook voor verraad en mishandeling. Officier van justitie Kalff noemde hem een ‘potentieel ernstig oorlogsmisdadiger, een zeer gevaarlijk individu’. Hij eiste negen jaar opsluiting in een Rijkswerkinrichting (RWI) en een boete van 10.000 gulden.
De rechter veroordeelde hem tot acht jaar RWI. Uiteindelijk zou hij bijna vijf jaar gevangen zitten. Omdat Scheybeler vlak na de oorlog al was opgepakt, had hij er tijdens de rechtszaak al een kleine vier jaar werkkamp opzitten. Uiteindelijk keerde hij in januari 1950 terug naar Arnhem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huizenroof Joodse inwoners Arnhem blijkt nog grotere schandvlek dan gedacht
ARNHEM - De huizenroof van Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arnhem blijkt groter dan tot dusver bekend. De Duitsers hielden de gedwongen onteigeningen bij in hun beruchte Verkaufsbücher. Uit onderzoek van De Gelderlander blijkt dat er ook huizen onteigend zijn die daar niet in voorkomen. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
nieuws gemist?
Moeder Bella bevalt van een vierling • Gratis parkeren tijdens Offerfeest?
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van vrijdag 24 maart.Arnhem -
PREMIUMinteractieve kaart
Hoe Arnhem teruggekeerde Joden bikkelhard behandelde
ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft zich in de naoorlogse periode kil en zakelijk gedragen tegen Joodse inwoners. Nadat zij terugkeerden uit hun onderduikadressen of zelfs concentratiekampen hadden overleefd, werden ze in Arnhem zonder enig meegevoel ontvangen. Joodse families en nabestaanden moesten rechtszaken voeren tegen de gemeente om hun onteigende woningen en inboedels terug te krijgen. -
Arnhem onderzoekt eigen rol bij 168 geroofde Joodse huizen na de Tweede Wereldoorlog
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat onderzoek doen naar de eigen rol en gedragingen bij de dubieuze verkoop van 168 Joodse bezittingen in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit de beantwoording van het college van Arnhem op vragen van DENK/Verenigd Arnhem.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMmet video1
Snollebollekes breekt de tent af in GelreDome: ‘Sorry burgemeester Marcouch voor de overlast’
Het dak gaat eraf zaterdagavond in het Arnhemse stadion GelreDome tijdens het eerste concert van de Brabantse feestact Snollebollekes. Zanger Rob Kemps ‘molde de tent’ met hits als Links Rechts en Vrouwkes. ,,Wij sturen straks allemaal een mail naar de burgemeester van Arnhem met daarin: sorry voor de overlast”, roept de zanger naar al zijn fans.Arnhem -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
In samenwerking met indebuurt Arnhem