Volledig scherm
© Archieffoto

Bibliotheken Arnhem steeds populairder bij jeugd

ARNHEM - De bibliotheken in de gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum hebben te maken met een forse toeloop van jeugdige lezers. In Arnhem steeg het aantal leden onder de 18 jaar tussen 2012 en 2016 van 16.969 naar 20.093.

In de twee andere gemeenten (waar Bibliotheek Veluwezoom actief is) groeide het aantal van 10.712 naar 13.920. Jeugdboeken maakten in Arnhem in 2012 nog 47 procent uit van de uitleningen, in 2016 was dat 52 procent. Met de groei van het aantal jeugdleden lopen de bibliotheken in de pas met een landelijke trend.

Bibliotheekmonitor
Vorig jaar steeg het aantal jeugdleden in het hele land met 2 procent tot 2,3 miljoen, zoals vorige week bleek bij publicatie van de jaarlijkse bibliotheekmonitor. Samen leenden deze jeugdigen 37,7 miljoen boeken, 2 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Startkoffertje
Een verklaring voor de groei kan de steeds vroegere kennismaking van kinderen met de bibliotheek zijn, zegt Corine Raats van de Arnhemse bibliotheek. Voor alle pasgeborenen is er een 'boekstartkoffertje'. Kinderen met een taalachterstand worden door de consultatiebureaus verwezen naar de bibliotheek. Bij de scholen komt ook een bibliobus. Er zijn voorleesuurtjes. Bibliotheek Veluwezoom heeft een voorleesgroep van 50-plussers, die voorleest op peuterspeelzalen.

Raats wijst ook op de aantrekkelijkheid van het gebouw Rozet. „Je ziet soms gezinnen die hier de hele dag doorbrengen. Ook voor volwassenen is hier van alles te doen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem