Volledig scherm
Boeken in de bibliotheek van Renkum. © Rolf Hensel

Biebs blijven open en parkeren blijft gratis in gemeente Renkum

RENKUM - De drie vestigingen van de bibliotheek in de gemeente Renkum blijven open. Dat besloot de raad woensdag tijdens de bespreking van de bezuinigingsvoorstellen. Renkum moet meer dan 5 miljoen euro besparen om de begroting sluitend te krijgen.

Hoewel de drie vestigingen behouden moeten blijven, zijn de bezuinigingen op de bibliotheek nog niet van de baan. Hoeveel en in welke vorm er bespaard gaat worden, moet in de loop van het jaar duidelijk worden. De gemeente gaat daarover in overleg met de bibliotheek Veluwezoom. 

Ook is nog onzeker in welke vorm de drie vestigingen voortgezet worden. De voorgenomen sluiting  stuitte op veel verzet. In totaal werden meer dan 3.000 handtekeningen ingezameld voor behoud van de bieb.

De gemeenteraad zette verder unaniem een streep door het voorstel om betaald parkeren in te voeren binnen de gemeentegrenzen. Ook het voornemen om gehandicapten meer te laten betalen voor de parkeerplaatsen voor mindervaliden (nu 150 euro) sneuvelde, evenals het plan om te bezuinigen op speeltoestellen.

Verzelfstandiging van zwembad in Oosterbeek?

Over een ander deel van de bezuinigingen is nog geen duidelijkheid. Dat geldt onder meer voor de voorgenomen beëindiging van de subsidie voor het zwembad in Oosterbeek, die tot sluiting zou leiden. De gemeente moet met een nieuw bezuinigingsvoorstel komen, in overleg met het zwembad. Wethouder Marinka Mulder richt haar peilen daarbij op verzelfstandiging. ,,Oosterbeek is een ondernemend dorp. Dat biedt mogelijkheden, waarbij het zwembad minder afhankelijk wordt van de gemeente.”

Nieuwe plannen moeten er ook komen voor de voorgestelde bezuinigingen rond het onderhoud van groen en de instelling Humanitas en het korten van de bijstandsuitkering voor mensen met een eigen vermogen.

Op zoek naar andere besparingen

Nu een aantal van de voorgestelde bezuinigingen is afgeschoten, moet de gemeente op zoek naar andere besparingen om de begroting sluitend te krijgen. ,,We hebben veel werk te verzetten de komende tijd. Ik schat in dat we nog een bedrag van 1,2 tot 1,4 miljoen moeten vinden”, aldus Mulder.

Daar komt nog bovenop dat Renkum minder geld van het Rijk krijgt. Dat gat moet eveneens worden opgevuld. De gemeente stuurt daarom op verzoek van de raad opnieuw een motie in naar het Rijk, waarin zij vraagt om aandacht voor de financiële problemen. Net als veel gemeentes in de regio zucht Renkum onder de toenemende kosten voor (jeugd)zorg.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem