Volledig scherm
End of Season heeft als thema kleur. © Hans Gerritsen

Bij Introdans gaat na ‘End of Season’ even de stekker eruit

ARNHEM - Met de voorstelling End of Season sluit Introdans jaarlijks het theaterseizoen af. Betekent het einde van het seizoen ook een afsluiting voor sommige dansers en het Arnhemse dansgezelschap zelf?

,,Voor het eerst in de 37 jaar dat ik bij Introdans werk, gaat niemand van de dansers weg. Gemiddeld stoppen jaarlijks twee of drie dansers omdat ze naar een ander gezelschap gaan. Als artistiek directeur beschouw ik het als een compliment dat alle 28 dansers bij Introdans willen blijven”, zegt Roel Voorintholt.

Hij is al bezig met de voorbereidingen voor het 50-jarig bestaan in 2021 en het 50-jarig jubileum van algemeen directeur Ton Wiggers. ,,Het is nog lang geen ‘end of season’ voor ons. We hopen dat we na ons jubileumjaar de geplande nieuwbouw bij het Stadstheater kunnen betrekken, samen met Toneelgroep Oostpool. Onze huidige locatie voldoet niet meer volledig aan de eisen van deze tijd.”

Hoe vieren dansers vakantie?

,,Voor het lichaam is het goed om even niks te doen. Je lijf heeft rust nodig om te herstellen. Zelf heb ik ook gedanst. Een week voordat ik begon met repetities, startte ik met oefeningen om alvast te wennen aan de bewegingen die je als danser moet maken. Maar er zijn ook mensen die van begin juli tot midden augustus de stekker eruit trekken om bij te komen van het seizoen. Dat snap ik ook.”

Volledig scherm
Roel Voorintholt. © Eva Broekema

Waarom begrijpt u dat een danser even niks wil doen? Hij of zij moet toch in vorm blijven?

,,Dansen vraagt naast een lichamelijke ook een geestelijke topconditie. Je moet flexibel zijn en goed kunnen schakelen. De verschillen in danstechnieken kunnen groot zijn. Bij het ene werk dans je veel op de grond en terwijl het andere ballet een meer klassieke techniek vereist. Omdat we eigenlijk te weinig dansers hebben voor het werk dat we presenteren, staan de dansers bij ons op een avond in meerdere balletten in plaats van in één enkel ballet. Dansers zijn bij ons fulltime met dansen bezig.”

Waarom is een kaartje voor een dansvoorstelling prijzig?

,,Er werken bijna zeventig mensen bij Introdans. Hun salaris moet ook betaald worden. In vergelijking met andere dansgezelschappen of bekende voorstellingen zoals Soldaat van Oranje ligt onze ticketprijs lager. Dat doen we bewust om zoveel mogelijk mensen van dans te laten genieten. In de ticketprijs van End of Season zit de huur van het stadstheater, de productiekosten en de salarissen. We krijgen subsidie, maar het grootste deel van onze inkomsten halen we uit de kaartverkoop, onze vrienden en sponsoren. We moeten onze eigen broek op kunnen houden van de overheid. Kunst kost geld, anders kan het niet bestaan.”

Wat krijgen mensen te zien bij End of Season?

,,Het thema is kleur. We willen de kleurrijkheid van de dans laten zien en de diversiteit ervan. Daarom laten we ook delen uit De Ontmoeting zien, waarin topsporters met onze dansers samenwerken, onder wie rolstoelbasketballer Jelmer van Brunschot. End of Season is onze manier van het leven vieren.”

End of Season is van 27 tot en met 29 juni te zien in Stadstheater Arnhem.

Introdans.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem