Brader Musiki
Volledig scherm
PREMIUM
Brader Musiki © Rolf Hensel

Brader Musiki heeft liefde voor de Koerden, de ander én de muziek

VRIJDAGINTERVIEWARNHEM - Koerd, Nederlander, muzikant, schrijver, schilder en acteur. De Arnhemmer Brader Musiki (62) is het allemaal. Hij speelde in films en toneelstukken, maar de muziek staat voor hem op nummer één. Toch had hij al tien jaar geen album meer uitgebracht. Nu ligt er een nieuwe cd.

Liefde. Voor zijn Koerdische afkomst, maar ook de romantische liefde. Die thema’s staan centraal op het nieuwe album van de Arnhemse muzikant Brader Musiki. Traditionele nummers, waarbij hij zichzelf begeleidt op zijn favoriete instrument: de saz, een Turks-Koerdische gitaar.

,,Het album heet Herim Kuda. Dat betekent ‘waarheen moet ik gaan’”, zegt Musiki. De titelsong gaat over een jongen die verliefd is op een meisje dat hem afwijst. Maar de frase ‘Herim Kuda’ zou het ook zomaar over het leven van Musiki zélf kunnen gaan: hij groeide op als Koerd in Turkije, en vluchtte in 1986 naar Nederland.

Hoe is uw liefde voor de muziek ontstaan?
,,Mijn vader maakte traditionele Koerdische muziek. Hij zong bij ons thuis voor mensen, meestal in de winternachten. Ik zat altijd bij zijn knie, soms tot vier uur in de ochtend. Op een gegeven moment zag ik bij een kleine mobiele winkel een blokfluit. Die wilde ik hebben, maar ik had geen geld. Toen heb ik mijn schoenen aan hem gegeven in ruil voor de fluit. Daar is het begonnen.”

Uw muziek heeft het u niet makkelijk gemaakt toen u nog in Turkije woonde.
,,Ik heb drie maanden in de gevangenis gezeten, vanwege een cassettebandje met mijn Koerdische muziek. Ze hebben me een paar weken in de cel van het politiebureau vastgehouden zodat ik net 18 was toen ik naar de rechter ging. Ik was de enige politieke gevangene daar. Niemand sprak met mij. Tot ik muziek ging maken. Toen dachten ze: o, dat is een leuke jongen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem