Volledig scherm
Hotel Arnhem Centraal aan het Willemsplein in Arnhem. Op de begane grond is restaurant Arnhem Plaza gevestigd. Ook dat is nu dicht. © DG

Burgemeester sluit hotel Arnhem Centraal om miljoenenfraude

UpdateARNHEM / DUIVEN - Hotel Arnhem Centraal aan het Willemsplein in Arnhem is zaterdag gesloten op last van burgemeester Ahmed Marcouch. Dat heeft de gemeente Arnhem zondagmiddag bekend gemaakt. 

Aanleiding voor de maatregel is een veroordeling voor verduistering van 19,5 miljoen euro van de Belastingdienst. Dat gebeurde in 2014 door een ambtenaar in Duiven. Op basis van de lokale APV heeft de Arnhemse burgemeester besloten de vergunningen voor de exploitatie van Hotel Arnhem Centraal in trekken. 

De Duivense belastingambtenaar kreeg in juni dit jaar vier jaar cel, zijn kompaan, eigenaar van een restaurant in Duiven en Hotel Arnhem Centraal, kreeg drie jaar en tien maanden. Beiden gingen in hoger beroep, verwacht wordt dat dit pas in 2019 behandeld wordt bij het Arnhemse gerechtshof. Een derde verdachte zit in Turkije. Hij moet nog worden berecht.

Quote

Horeca-onderne­mers die worden veroor­deeld voor zulke ernstige vergrijpen horen niet in de horecabran­che thuis

Ahmed Marcouch, Burgemeester van Arnhem

De burgemeester van Arnhem acht de belastingfraude dusdanig dat de exploitant van slecht levensgedrag is en daarom niet langer over een vergunning kan beschikken. ‘Slecht levensgedrag’ wordt steeds vaker door burgemeesters gebruikt om zaken te sluiten. Dat gebeurde recent nog met Caldo e Freddo in Doesburg.

Arnhems burgemeester Marcouch vindt belastingontduiking en verduistering van belastinggeld ‘ernstige ondermijnende criminele activiteiten’. Hij noemt ze in een persverklaring een directe bedreiging voor de openbare orde. ,,Horeca-ondernemers die worden veroordeeld voor zulke ernstige vergrijpen horen niet in de horecabranche thuis”, aldus Marcouch.

De Arnhemse burgemeester heeft met de maatregel gewacht tot er een veroordeling was in de zaak. Daarna is de procedure tot sluiting in werking gezet, aldus zijn woordvoerder. Die heeft enige tijd gevergd.

Behalve Hotel Arnhem Centraal is ook restaurant en steakhouse Arnhem Plaza op de begane grond van het pand gesloten. De stoelen staan op tafel, de lichten zijn uit. Medewerkers halen zondagmiddag de laatste spulletjes op. Commentaar geven op de sluiting willen ze niet. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem