Volledig scherm
Het koraalrif in Burgers’ Ocean in Arnhem. © Koninklijke Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo uit Arnhem exporteert koraalrif naar Londen

ARNHEM/ LONDEN - London Aquarium gaat een koraalrif bouwen van de oogst van eigen kweek van de Koninklijke Burgers Zoo uit Arnhem. De biologen en dierenverzorgers staan in de startblokken voor een speciaal transport van meer dan 300 zelfgekweekte koralen, zeeanemonen en koraalvissen naar Engeland. Woensdag vertrekt het transport.

,,Dankzij het Arnhemse kweeksucces is het tropisch koraalrifaquarium van Burgers’ Zoo al jaren hofleverancier van koralen aan Europese aquaria”, vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo. 

Londen Aquarium richt een speciaal bassin in voor de opbouw van een levend koraalrif. De basis van zo’n rif bestaat uit steenkoralen die hun naam danken aan het feit dat ze een stevig kalkachtig skelet bouwen. Londen krijgt uit Arnhem 170 steenkoralen en 90 zachte koralen.

Arnhems koraalrif groeit als kool

Volledig scherm
Koraal uit Burgers' Zoo. © Koninklijke Burgers' Zoo

Het koraalrif in Burgers’ Ocean groeit als kool. Vandaar dat er genoeg is voor de ‘oogst’ van meer dan negentig procent van de koralen bestemd voor het transport naar Londen. De overige tien procent zijn achter de schermen van de Ocean gekweekt. 

 ,,We zijn heel trots dat ons koraalrif zo hard groeit, dat we genoodzaakt zijn om met enige regelmaat koralen te snoeien”, vertelt bioloog Max Janse van Burgers’ Zoo. ,,Als koralen te dicht tegen elkaar aan groeien gaan ze ruziën, elkaar negatief beïnvloeden.”

Grootste rif van Europa

Burgers’ Ocean heeft het grootste levende koraalrif van Europa, in een bassin van 750.000 liter water.  ,,Wereldwijd bestaat er slechts één levend koraalrif dat groter is”, vertelt Lukkenaar. ,,Dat bevindt zich in Townsville in Australië. Het totale tropisch aquarium van Burgers Ocean bevat acht miljoen liter water.’’

Het transport heeft ook nog een kleine verrassing voor Chester Zoo in Engeland in petto: 10 koralen en 10 zeeanemonen van Burgers’ Zoo.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem