Celstraffen en beroepsverbod wegens miljoenenzwendel Centurion

ZWOLLE - Twee ex-directeuren van het voormalige Arnhemse Vastgoedfonds Centurion draaien vanwege een miljoenenzwendel voor jaren de cel in. Dat heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. Ze zijn in hoger beroep veroordeeld tot 5 en 6 jaar, zoals het Openbaar Ministerie (OM) ook had geëist.

Directeur en oprichter Patrick de R. (35)  en zijn mede-directeur Charles van E. (44) krijgen beiden tevens een beroepsverbod opgelegd voor vijf jaar. Ze mogen geen bestuurder meer zijn bij bedrijven of enig rechtspersoon. Ook mogen de twee fraudeurs zich op geen enkele wijze meer bezig houden met het adviseren, ontwikkelen, promoten of verkopen van financiële producten.  

Vorstelijke salarissen

Volledig scherm
Sprinkhaanbedrijven. © Ruben Oppenheimer

Centurion ontwikkelde in Costa Rica vakantievilla’s: bijna 700 beleggers werden gedupeerd voor totaal ruim 26 miljoen euro. De directieleden leidden een luxe leventje. Ze gaven zichzelf vorstelijke salarissen, maakten dure reisjes en reden rond in dure leasebakken. Met geld van beleggers werd flink gefeest: per maand ging er voor 7.500 euro aan cocaïne doorheen.

 Volgens het hof is ‘op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van nietsvermoedende particulieren’. Het hof spreekt verder van een ernstige inbreuk op de rechtsorde. De twee ex-directeuren waren enkel uit op eigen financieel gewin en lieten zich niets gelegen aan de grote financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers die hun beleggingen in rook zagen opgaan.” Het gerechtshof wil daarom dat de gedupeerde beleggers voor de grootschalige beleggingsfraude schadeloos worden gesteld. 

Verdachten niet aanwezig

De straffen zijn zwaarder dan opgelegd door de rechtbank. Zelf waren de verdachten niet bij de uitspraak aanwezig. Zij zullen vermoedelijk in cassatie gaan. Het OM wil de twee voormalige ‘Centurions’ direct worden vastgezet. Het hof gaat daar niet in mee. Het verzoek van het OM om de voorlopige hechtenis op te heffen is afgewezen. 

Volledig scherm
Sprinkhaan. © Tom Ruijfrok
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem