Foto te illustratie.
Volledig scherm
Foto te illustratie. © Thinkstock

Chauffeur truck met Iraakse verstekelingen aangehouden in Arnhem

ARNHEM - De chauffeur van de vrachtwagen met drie Iraakse verstekelingen is vorige week in Arnhem gearresteerd. Inmiddels heeft de politie de 48-jarige Litouwer weer laten gaan, maar hij blijft verdacht.

Wat de rol van de Litouwse vrachtwagenchauffeur is wil de politie nog niet zeggen. Dat moet onderzoek uitwijzen. Mogelijk zijn twee mannen en een vrouw zijn vrachtwagen ingekropen zonder dat hij daarvan op de hoogte was. De politie gaat nu zijn gangen na.

Laadbak

De verstekelingen vielen afgelopen woensdag door de mand toen medewerkers van een bedrijf aan de Delta op bedrijventerrein IJsseloord 2 in Arnhem een vrachtwagentrailer met kleding losten. Tussen de kleding zagen zij ineens de twee mannen en een vrouw in de laadbak. 

Quote

De vrachtwa­gen is in Frankrijk geladen

Simen Klok, Politiewoordvoerder

De politie werd gewaarschuwd en die heeft de drie voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Het bleek te gaan om drie vluchtelingen uit Irak, die de verkeerde vrachtwagen hadden genomen. Ze dachten dat de truck onderweg was naar Engeland.

,,De vrachtwagen is in Frankrijk geladen. Daar zijn de vluchtelingen in de laadbak terecht gekomen. We onderzoeken nu of de chauffeur daar een rol bij heeft gehad’’, zegt politiewoordvoerder Simen Klok. Hoelang de verstekelingen in de trailer hebben gebivakkeerd is onduidelijk.

COA

De politie heeft de drie vluchtelingen naar het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel gebracht. Daar moeten de vreemdelingen zich melden om asiel aan te vragen in Nederland. De vrachtwagenchauffeur mag volgens de politie zijn werk weer oppakken.

Het bedrijf waar de verstekelingen zijn aangetroffen was niet bereikbaar voor commentaar.

Uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) blijkt dat er dit jaar 280 mensen in de Nederlandse havens zijn aangetroffen die probeerden illegaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken. In heel 2017 waren dat er 910.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem