Volledig scherm
© ANP

Coffeeshops Arnhem krijgen om zes jaar vergunning

ARNHEM - Coffeeshophouders in Arnhem lopen om de zes jaar het risico hun gedoogvergunning kwijt te raken. Dat is althans het voornemen van burgemeester Boele Staal.

Arnhem draait als het aan burgemeester Boele Staal ligt het huidige uitsterfbeleid voor coffeeshops terug.

Niet nodig
Daarmee blijft het aantal aantal verkooppunten voor softdrugs in Arnhem op elf. „Op verzoek van de gemeenteraad heb ik naar het uitsterfbeleid van elf naar acht coffeeshops gekeken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit beleid niet langer nodig is", zegt burgemeester Boele Staal.

Overconcentratie
Wel wil hij de overconcentratie van coffeeshops in Klarendal en Sint Marten terugdringen. In het nieuwe beleid moeten coffeeshops in de wijken ten minste 350 van elkaar meter verwijderd zijn. Daarnaast worden alle gedoogevergunningen één keer per zes jaar verloot. „Het is mogelijk dat coffeeshophouders geen vergunning meer krijgen voor Klarendal of Sint Marten, maar wel voor een andere locatie, bijvoorbeeld in Arnhem-Zuid", zegt Staal.

Eisen
De locatie zal wel aan de eisen van het coffeeshopbeleid moeten voldoen. Zo zal het bewuste pand een horeca-bestemming moeten hebben. Ook mag er binnen een cirkel van 200 meter rondom een school geen coffeeshop komen.

Gesloten
Behalve het terugdringen van het aantal coffeeshops in Klarendal en Sint Marten wil Staal met het nieuwe beleid voorkomen dat de verkoop van softdrugs een gesloten markt wordt. „Het nieuwe beleid zorgt ervoor dat gedoogvergunningen niet onderling verhandeld kunnen worden en zo in criminele handen terecht komen. Na zes jaar zijn alle coffeeshophouders hun vergunning kwijt en kan iedereen zich als gegadigde melden. Door verloting bepalen we wie als eerste een aanvraag mag indienen", legt Staal uit.

Rondgang
De coffeeshophouders hullen zich vooralsnog in stilzwijgen. Na een rondgang langs de meeste zaken wordt wel duidelijk dat ze niet zonder slag of stoot akkoord gaan met het nieuwe voorgenomen besluit van Staal. „Een eigenaar van een goedlopende schoenenwinkel krijgt na zes jaar toch ook niet te horen dat ie weer moet meeloten om kans te maken op zijn eigen zaak?", zegt een personeelslid van één van de zaken.

Binnenkort zal de gemeenteraad over het voorgenomen besluit van Staal vergaderen. Dan hebben ook de huidige coffeeshophouders de gelegenheid om vragen te stellen en hun te spuien. Pas na het raadsdebat stelt Staal het beleid vast.

In samenwerking met indebuurt Arnhem