Volledig scherm
Artistiek-directeur Roel Voorintholt van Introdans. © Hans Withoos

Danswereld eert Roel Voorintholt met Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79

VideoARNHEM/AMSTERDAM - Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans in Arnhem, is vanavond gehuldigd met de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79. Dat gebeurde tijdens het Nederlands Balletgala. Het is volgens de jury zijn verdienste dat Introdans is uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande dansgezelschappen van Nederland.

,,Het is een bekroning voor iemand die al die jaren lekker consequent is geweest”, reageert Voorintholt. ,,Ik stel de programma’s voor Introdans samen, kies de choreografen en dansers met wie we samenwerken. Daar heeft iedereen een mening over. Ik ben trouw gebleven aan waar ik van houd: het dansvak laten zien op het podium.”

Quote

Ik ben trouw gebleven aan waar ik van houd: het dansvak laten zien op het podium

Roel Voorintholt, Introdans

Hij wijst erop dat er binnen de danswereld nu een stroming actief is die conceptueel werkt. ,,Dan weet je niet zeker waar dans over gaat. En daar heb ik niets mee. Ik heb altijd geprobeerd om dans als vak te verdedigen. Dat is blijkbaar opgevallen. Die jury zegt dat mijn aanpak een goed idee was en dat die goed werkt.”

Voorintholt deelt de eer graag met al zijn collega’s bij het Arnhemse gezelschap. Toch ziet hij de prijs ook als een beloning van zijn eigen vechtlust. In oktober 2013 werd hij getroffen door een hersenbloeding. ,,Ik was bijna dood, maar kreeg een tweede kans om het leven weer op te pakken. Ik ben dankbaar dat ik dit werk weer kan doen. Ik word elk jaar een beetje handiger met mijn nieuwe leven.”

Onder toeziend oog van de prinsessen Beatrix en Margriet sprak hij in Amsterdam de fine fleur van de Nederlandse danswereld toe. Hij stond nadrukkelijk stil bij zijn lange samenwerking met Ton Wiggers, oprichter van Introdans. ,,We werken al bijna veertig jaar samen en dat is uniek.”

Aan stoppen denkt hij niet. De plannenmakerij voor de toekomst is juist volop bezig. ,,Het wordt knokken. We hebben een enorme financiële achterstand ten opzichte van de dansgezelschappen in de Randstad. Maar deze prijs onderstreept dat we het goed doen. Dat vind ik bijzonder fijn voor Introdans.”

Voorintholt wist al een maand dat hij de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79 zou krijgen. ,,Maar ik mocht het tegen niemand zeggen. Pas afgelopen woensdag heb ik het verteld aan het management van Introdans. Dat was een opluchting.”

Bekijk hieronder een korte documentaire over ‘The Battle’, een door Roel Voorintholt samengesteld programma in het kader van de Slag om Arnhem.

In samenwerking met indebuurt Arnhem