Volledig scherm
PREMIUM
Perry Quak en Henny Snellen. © Gerard Burgers

Deze rechters varen mee met de marine, krijgen les over wapens en moeten zelf leren schieten

Hoe bepaal je als rechter van de militaire rechtbank of een militair terecht of onterecht heeft geschoten? ,,De regels zijn van papier’’, zegt rechter Perry Quak.

Voor de kust van Somalië vaart een bootje op het marineschip af. Vissers? Of piraten? De commandant laat de strafrechters van de militaire rechtbank, die een werkbezoek brengen aan zijn marineschip, flink zweten. 

Het Nederlandse marineschip jaagt voor de Somalische kust geregeld op piraten. Tijdens een levensechte simulatie-oefening moeten de rechters zelf beslissen over leven en dood. Mag het bevel tot vuren worden gegeven?

Bazooka 

Als militaire rechters konden wij meevoelen met welke dilemma’s de bemanning te maken krijgt, zegt mr. Perry Quak, voorzitter van de militaire kamer in de rechtbank Gelderland.  ,,Op welk moment mag je, als zo’n bootje op je afkomt, de beslissing nemen dat er geschoten mag worden? Want dat is nogal wat. Als je schiet volgens de regels en afspraken, maar je schiet de verkéérde mensen dood, dan kun je als militair worden vervolgd voor moord.”

Wanneer is er voldoende zekerheid? En wanneer is het te laat? Als ze een bazooka bij zich hebben, wil je voorkomen dat daarmee je schip gekelderd wordt.”

Quote

Als je schiet volgens de regels en afspraken, maar je schiet de verkéérde mensen dood, dan kun je als militair worden vervolgd voor moord

Perry Quak, voorzitter militaire kamer
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem