Volledig scherm
Dickenstypes in Emmastraat in verband met het dickensfestival in Velp. © Rolf Hensel

Dickensfestival in Velp gaat door zonder steun van de winkeliersclub, vanwege een geldkwestie

VELP - Het Dickensfestival in Velp wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar georganiseerd zonder steun van de plaatselijke winkeliersvereniging, BIZ Velp. Onenigheid over de financiële verantwoording van het tweede festival, in 2016, heeft de organiserende stichting en de BIZ uit elkaar gedreven.

Over de waarde van het evenement, dat morgen gehouden wordt, bestaat geen onenigheid: het Dickensfestival is prachtig en zet Velp op een positieve manier op de kaart. Toch is het misgelopen tussen BIZ Velp en Margrot van der Horst, oprichtster van het festival en penningmeester van de stichting. 

Voor de tweede keer heeft Van der Horst met haar bestuur besloten af te zien van het betrekken van BIZ Velp bij het evenement. ,,In het tweede jaar was de BIZ wel betrokken en zou ze de rekeningen betalen’’, zegt Van der Horst. ,,Maar het was steeds gedoe. Als op een factuur geen nummer van de Kamer van Koophandel stond, wilde de BIZ niet betalen.  Als ik een oliebollenkraam wilde laten komen, maar het werd een wafelkraam, kreeg ik te horen dat dat niet was afgesproken. De BIZ wilde 5.000 euro uittrekken voor het evenement, maar toen cultuurorganisatie RIQQ met 1.000 euro over de brug kwam, zakte de BIZ naar 4.000.”

Ledenvereniging

Volledig scherm
Dickenstypes in Emmastraat in verband met het dickensfestival in Velp. © Rolf Hensel

De BIZ (Bedrijven Investeringszone) is zowel een verplichte bijdrage voor ondernemers in het centrum van Velp als een vereniging waar ondernemers, die de bijdrage hebben betaald, lid van kunnen worden. In de ledenvergadering beslissen de leden over de besteding van het ingezamelde geld, dat door de gemeente wordt geïnd. Het geld naar feestverlichting, bloembakken en evenementen, zoals de Winterparade van 22 en 23 december. 

Penningmeester Harald Hendriks van BIZ Velp vertelt dat zijn organisatie zelf evenementen organiseert of anderen daartoe opdracht geeft. ,,Als Margrot van der Horst vertelt dat we een wafelkraam niet wilden betalen omdat het een oliebollenkraam had moeten zijn, dan is dat gewoon niet waar’’, zegt hij. ,,Maar wij eisen wel een begroting en financiële verantwoording die aan normale eisen voldoet. En inzage in de geldstromen, want bij het Dickensfestival gaan die soms via privé-rekeningen. Maar Margrot van der Horst wil dat niet. Zij beschouwt het festival als haar feestje. Dat is prima, maar dan doen wij niet mee. Wij moeten elke cent kunnen verantwoorden aan onze leden. En als RIQQ meebetaalt, betalen wij minder. Dat geld kan dan naar iets iets anders.”

Cultuurverschil

Bestuurslid Marc Pluim van de BIZ zegt dat niemand Van der Horst van malversaties beschuldigt. ,,Daar gaat het helemaal niet om. Maar ze moet de schijn voorkomen. Het is een cultuurverschil. Wij eisen transparantie.’’

Van der Horst beschuldigt het BIZ-bestuur op haar beurt van 'geneuzel'. ,,Wij promoten het winkelcentrum, maar de BIZ valt ons lastig met flauwekul. Ach, we kunnen ze missen. Van het VSB Fonds heb ik dit jaar 17.000 euro gekregen, van de provincie 17.000 euro, van het Prins Bernhardfonds 5.000 en van de gemeente Rheden ook nog eens 5.000 euro. Dat is andere koek.’’

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem