Volledig scherm
Een van de twee Arnhemse verdachten van de roofmoord vandaag in de Belgische rechtszaal. © BELGA

Doodzieke Arnhemse verdachte roofmoord zoekt nieuwe advocaat

ARNHEM / KORTRIJK - Hebben de Arnhemmers Andreas W. (53) en Adriana K. (43) een 41-jarige man uit de Belgische stad Menen in januari 2014 met meerdere messteken om het leven gebracht? Het antwoord op de die vraag laat nog op zich wachten: de strafzaak tegen het tweetal werd dinsdag in de rechtbank van Kortrijk wederom aangehouden.

Het strafdossier is nog niet afgerond en ook is W. inmiddels in onmin geraakt met zijn advocaat.

Hare Krishna

De verdwijning van het 41-jarige slachtoffer, kunstenaar van beroep, krijgt de nodige media-aandacht in België. Van de een op de andere dag lijkt de man van de aardbodem verdwenen. Aanvankelijk vermoeden vrienden en familie dat hij zich heeft teruggetrokken in een woongroep van de spirituele gemeenschap Hare Krishna, een beweging waar hij al langer sympathie voor koesterde. Ook daar ontbreekt echter ieder spoor van de man. Pas na ruim een maand wordt het levenloze lichaam gevonden, nota bene in de zolderkamer van zijn eigen huis. De man blijkt met veertien messteken om het leven te zijn gebracht en nadien in een tapijt te zijn gewikkeld.

Geitenkamp

Al snel komen W. en K. in beeld als verdachten: het tweetal zou samen met hun destijds 17-jarige zoon een grotendeels zwervend bestaan leiden. De weken voor de verdwijning verblijven ze echter in de woning van het slachtoffer, die hen onderdak biedt. In april 2014 wordt het stel aangehouden in de Arnhemse volkswijk de Geitenkamp. Justitie vermoedt dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan een roofmoord.

Met de strafzaak wil het sindsdien niet bepaald vlotten, tot frustratie van de nabestaanden.

Vragen

Volledig scherm
Slachtoffer Stefaan Bekaert. © Medialaan

Daar komt bij dat W., die inmiddels een bekennende verklaring heeft afgelegd, ongeneeslijk ziek is. Het is dus maar de vraag of hij een eventuele straf zal uitzitten. De moeder van het slachtoffer laat aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws weten nergens meer op te rekenen: 'We zitten altijd nog met veel vragen. We vragen ons zelfs af of het ooit nog tot een inhoudelijk proces komt, nu de mannelijke verdachte zwaar ziek is. Zal hij dat nog halen?'

De psychologische rapportages van beide verdachten zijn nog niet klaar. 
De zaak komt voor bij de correctionele rechter: dat is een speciale rechter die oordeelt over zware strafdelicten waarbij verdachten mogelijk verminderd toerekeningsvatbaar zijn. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem