Volledig scherm
De ronde buitenzijde van de nieuwe school. © Gerard Burgers

Dorpsschool Rozendaal schiet aardig op

ROZENDAAL - Het moet wel het zwaarst bevochten schoolgebouw van Nederland zijn. Twaalf jaar hebben de Rozendalers onderling gestreden over een plek voor de nieuwe Dorpsschool. Het is de Bremheuvel geworden, tot verdriet van de een, tot vreugde van de ander. Maar enfin, het ding is bijna klaar.

Het is een halfrond gebouw geworden van twee verdiepingen, met drie klaslokalen onder en vijf boven. Aan de binnenzijde van de lokalen ligt een brede gang, aan de buitenzijde bieden ramen zo hoog als de lokalen uitzicht op het glooiende landschap. In elk lokaal is ruimte voor 28 leerlingen. 

Centrale ruimte

Volledig scherm
De wethouders Marieke Albricht en Anton Logemann in een van de klaslokalen, met uitzicht over het Rozendaalse glooiende groen. © Gerard Burgers

Beneden ligt tussen de lokalen een centrale ruimte voor voorstellingen en gezamenlijke activiteiten. Onder de grond naast de school is de gymzaal te vinden, verstopt in de Bremheuvel. Zo heeft niemand last van wat anders een grote bovengrondse schoenendoos zou zijn geweest. Bovenop het dak van de gymzaal komt waarschijnlijk een sportveld met kunstgras.

De wethouders Marieke Albricht (Rosendael '74) en Anton Logemann (PAK) laten de school zien. Ze hopen dat heel Rozendaal uiteindelijk blij zal zijn met het gebouw. ,,Het zou me niet verbazen als de huizen hier in de buurt juist in prijs zullen stijgen, in plaats van dalen, zoals de bewoners denken", zegt Logemann. 

Geluidsscherm

De nieuwe school wordt mogelijk de eerste van Nederland met een geluidsscherm. Dit komt aan de achterkant van het schoolterrein, waar de speelplaats komt. De omwonende aan de ronde buitenzijde hoeven weinig geluid te duchten: aan die zijde komen geen kinderen. 

De school wordt vanzelfsprekend een duurzaam gebouw. Alleen om de ondergrondse gymzaal snel op temperatuur te krijgen is gas nodig, verder wordt uitsluitend elektriciteit gebruikt. Op het dak komen zonnepanelen. 

Volledig scherm
De achterkant van de school, met op de voorgrond het dak van de gymzaal. De grond wordt nog aangevuld, zodat het dak zo goed als geheel onder het maaiveld verdwijnt. © Gerard Burgers

Kinderopvang

Volledig scherm
De gymzaal. © Gerard Burgers

Puck & Co krijgt in het gebouw twee grotere ruimtes voor kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaalwerk. Plus nog slaapkamertjes en kleinere ruimtes. ,,Zie je dit kleine raampje?", vraagt Marieke Albricht. ,,Dat is in verband met het vierogenprincipe. Elk kind is steeds tegelijk door twee volwassenen te zien."

Of de door omwonenden verwachte verkeersoverlast van brengende en halende ouders realiteit wordt, moet de toekomst leren, zegt Marieke Albricht. ,,Mocht het zo zijn, dan kunnen we verkeersdrempels neerleggen, een schoolroute instellen of andere maatregelen nemen."

De verhuizing van de oude naar de nieuwe school is op 27 november. Kort erop worden in het gebouw de kinderen verwacht.

Volledig scherm
In de school wordt nog volop gewerkt. © Gerard Burgers
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem