Volledig scherm
Een bord wijst bezoekers van de bewaakte fietsenstalling bij Arnhem Centraal sinds enkele dagen op het feit dat e-bikes meteen na de ingang kunnen worden geparkeerd. © DG

E-bikes in stalling bij Arnhems station nu onder toezicht, maar alleen overdag

ARNHEM - Bezitters van e-bikes mogen hun fiets in de ‘bewaakte fietsenstalling’ van station Arnhem Centraal sinds enkele dagen meteen rechts van de ingang stallen. Op die plek hebben de beheerders redelijk zicht en lopen de bezitters van de elektrische fietsen minder kans dat de accu's van hun fietsen worden gestolen. 

Een speciaal neergezet bord wijst de gebruiker van de fietsenstalling op deze nieuwe mogelijkheid. Op de achterkant van datzelfde bord staat echter meteen ook een beperking. De e-bike mag alleen op genoemde plek worden gestald tussen 8.30 en 16.00 uur. Vanaf 16.00 uur moeten de e-bikes plaats maken voor de OV-fietsen, die elke ochtend met vele tientallen tegelijk worden geleend door treinforenzen en aan het eind van de dag ook weer worden teruggebracht.  

Koud kunstje om ongezien weg te komen

Volgens de beheerders van de stalling worden de meeste accu's in de avonduren of aan het eind van de middag gestolen. Aan het eind van de middag en begin van de avond zijn de beheerders druk met het uitchecken van de mensen die gebruik hebben gemaakt van de stalling. Dan is het voor dieven een koud kunstje om ongezien weg te komen met een accu.

Volledig scherm
De service richting bezitters van e-bikes geldt tot 's middags 16.00 uur. © DG

De diefstal van accu's van e-bikes is al meer dan een jaar gaande in de stalling van station Arnhem Centraal. In die tijd zijn volgens de beheerders meer dan 150 accu's gestolen. NS bevestigde vorig weekeinde de diefstal van vijf accu's in twee dagen.

Stalling is bemand, niet bewaakt

Op een informatiebord bij de ingang staat dat de stalling bewaakt wordt. Volgens de beheerders is hiervan geen sprake. De stalling is bemand, niet bewaakt, zo stellen ze. Ze kunnen onmogelijk alles in de gaten houden en ondertussen de winkel bedienen, fietsen uitlenen en mensen uitchecken. Daar komt bij dat de stalling een dubbele uitgang heeft. Dieven kunnen achter de rug van de beheerders om, terwijl zij even koffie pakken, iemand in de winkel helpen of druk zijn met uitchecken, ongezien wegkomen.

Extra personeel kan de oplossing zijn 

In de ogen van de beheerders is er maar één oplossing om aan de diefstal van accu's een einde te maken: extra personeel. Eén man kan onmogelijk alle taken verrichten en ondertussen ook nog surveilleren.

De NS liet eerder weten van de diefstal van accu's op de hoogte te zijn en gaf daarbij aan het probleem aan te willen pakken. Tegelijk meldde de NS dat de fietsenstalling als een parkeergarage moet worden gezien. Ook een parkeergarage geeft de gebruiker geen garantie dat zijn auto daar 100 procent veilig staat.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem