De locomotiefremise in de Havikerwaard.
Volledig scherm
De locomotiefremise in de Havikerwaard. © Gerard Burgers

Eigenaar remise zat bij de verkeerde vergadering: ‘Ik dacht steeds: wanneer komt mijn onderwerp nou?’

DE STEEG - Jan van der Kamp had bij de vergadering willen zitten over de locomotiefremise in de Havikerwaard, die zijn eigendom is. Maar hij zat in het gemeentehuis in De Steeg een deur verder bij de Rhedense gemeenteraadsvergadering. ,,Ik dacht steeds: wanneer komt mijn onderwerp nou?"

Van der Kamp is dus niet in de gelegenheid geweest zijn zegje te doen over het plan van zijn remise een gemeentelijk monument te maken. De Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal had dat verzoek ingediend bij de Rhedense monumentencommissie, die dinsdag over de kwestie vergaderde. ,,Ik was op vakantie toen ik werd gebeld voor die vergadering. Ik was op tijd terug om erbij te zijn.”

'Je kunt helemaal niks met dat gebouwtje’

Van der Kamp is tegen de aanwijzing tot monument. ,,Na de ontzanding komt die remise op een eiland te liggen. Je kunt er helemaal niks mee.” Maar terwijl hij de raadsvergadering volgde, prees de monumentencommissie in de zaal ernaast het historische belang van het gebouwtje. Het advies aan de Rhedense politiek, die het besluit moest nemen, was duidelijk: maak er een monument van.

Van der Kamp: ,,Ze vergeten even dat ik de eigenaar ben. Anderzijds: op mijn leeftijd lig ik hier niet wakker van. Ik zie wel wat ervan komt."

In samenwerking met indebuurt Arnhem