Ellen brengt verlossing, ook in Gambia

Mensen in ArnhemOoit deed Ellen Plaschek iets in de binnenhuisarchitectuur. Sinds bijna tien jaar oefent de 47-jarige Arnhemse het vak uit waarvan ze altijd al droomde: vroedvrouw. ,,Op mijn 34e ben ik aan de opleiding begonnen. Nu werk ik bij Puur Vroedvrouwen in Arnhem-Zuid.”

Zeker 350 kinderen heeft ze inmiddels op de wereld gebracht. Ze houdt een boekje bij waarin ze elke bevalling noteert. ,,Als ik dat teruglees, weet ik weer hoe het was. Ik weet ook nog mijn allereerste bevalling. Om één uur werd ik gebeld, vier uur later was de baby er.”

Met haar Puur Foundation probeert Plaschek veilig en respectvol moederschap te propageren in Gambia. ,,In dat land trof ik verloskamers aan met zeven bedden naast elkaar, waar vrouwen geen privacy hebben, waar instrumenten van elkaar worden gebruikt. Ik train vroedvrouwen en artsen, onder meer in hygiënisch werken. Ik heb er mijn hart aan verpand.”   

Volledig scherm
Ellen Plaschek. © Rens Plaschek
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem