Volledig scherm
EO-Jongerendag 2016. Toen nog in GelreDome in Arnhem. © ANP

EO-Jongerendag liever in ‘intiem Ahoy’ dan in ‘dat enorme GelreDome’

ROTTERDAM/ ARNHEM - De EO-Jongerendag wordt zaterdag voor het eerst in jaren niet gehouden in GelreDome. Ahoy Rotterdam is de nieuwe locatie voor het feest. Het is de 45e editie van het christelijke muziekfestival met muziek en diverse sprekers.

,,Ahoy zit straks rammetje vol. Dat geeft een heel andere sfeer dan het enorme GelreDome”, zegt presentator Joram Kaat tegen het ANP. ,,Vroeger zochten we naar groot, groter, grootst”, vertelt hij. ,,Nu zoeken we meer naar connectie, naar intimiteit.”

In 1998, het jaar van de opening van GelreDome, was de eerste EO-Jongerendag in Arnhem. Na een uitstapje van drie jaar naar de Amsterdam Arena koos de EO in 2002 juist vanwege het ‘huiskamergevoel’ in GelreDome opnieuw voor Arnhem, waar vorig jaar met de 44e editie een einde kwam aan de samenwerking.

Bezuinigingen bij publieke omroep

Volledig scherm
De laatste EO-Jongerendag in GelreDome. © Erik van 't Hullenaar

De EO-jongerendag, in 1975 voor het eerst gehouden in de Martinihal in Groningen, is al jaren een drukbezocht evenement. De laatste jaren liep het aantal bezoekers in GelreDome echter wel terug. GelreDome-directeur Hèrald van de Bunt was blij dat de EO-Jongerendag zo lang ‘zijn’ stadion werd gehouden, zei hij destijds in reactie op het vertrek. 

Zakelijk gezien was het festival vanwege de bezuinigingen bij de publieke omroep al geen vetpot meer, aldus Van de Bunt toen. ,,Het is jammer dat we het evenement niet hebben kunnen behouden. Ik wens ze oprecht heel veel succes in Rotterdam.”

Thema van de EO-Jongerendag dit jaar is BEAM the Light, waarmee de organisatie aandacht wil besteden aan onderwerpen waar veel jongeren mee worstelen, zoals eenzaamheid en burn-out. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem