Explosieve groei zzp’ers in zorg: vele duizenden verpleegkundigen begonnen in coronatijd voor zichzelf
Verpleegkundigen hebben zich in coronatijd massaal ingeschreven als zelfstandige. In twee jaar tijd kwamen er ruim achtduizend bij, een groei van bijna 21 procent.
Veel verpleegkundigen haken af wegens salaris, zeggenschap, werkdruk en werktijden, vermoedt woordvoerder Michel van Erp van zorgvakbond NU’91, die de aantallen ‘behoorlijk hoog’ noemt.
De aantallen komen van de Kamer van Koophandel, opgevraagd door De Gelderlander. Ze wijzen uit dat er op 1 januari 47.000 inschrijvingen waren van zzp’ers in de categorie waar verpleegkundigen onder vallen.
‘Zorgelijk’
Het aantal zzp’ers in de zorg groeit al jaren, maar onder verpleegkundigen is er een duidelijk verschil tussen 2021 en 2020 - de coronajaren - en de jaren ervoor. Tussen 2017 en 2020 kwamen er steeds tussen 1500 en 2000 bij. Alleen al vorig jaar waren er in één klap ruim 5000 meer zelfstandigen, een groei van 12 procent.
Als hun werktijd erop zit, liggen er vaak nog minder aantrekkelijke klusjes waar geen tijd voor is geweest
,,Het is een zorgelijke ontwikkeling”, vindt Van Erp. ,,Want werken in vast dienstverband wordt er steeds onaantrekkelijker door.” Dat komt doordat zzp’ers vaak niet de minder populaire diensten willen draaien, zoals nachtdiensten.
,,Als hun werktijd erop zit, liggen er vaak nog minder aantrekkelijke klusjes waar geen tijd voor is geweest. Daar draait het vast personeel vaak voor op. Dus voor hen wordt het er niet beter op.”
Omstandigheden extreem
Volgens de grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten, de VN&V, kan de enorme druk op de zorg door corona gezorgd hebben dat meer personeel voor zichzelf is begonnen. ,,De omstandigheden zijn extreem geweest, dan kun je je voorstellen dat mensen de regie meer naar zichzelf toe willen trekken”, stelt woordvoerder Thijs den Otter.
,,Door corona is het mogelijk in een stroomversnelling gekomen”, denkt ziekenhuisbestuurder Hans Schoo van het Arnhemse Rijnstate. ,,Wat wij in de coronaperiode heel erg gemerkt hebben, is dat verpleegkundigen het heel belangrijk vinden om in een vast team te werken.”
Terwijl juist veel van die vaste teams overhoop werden gehaald omdat veel verpleegkundigen moesten bijspringen op de corona-afdelingen.
Valt nog mee
Den Otter zegt het spannend te vinden hoe de trend zich verder ontwikkelt, aangezien het volgens de beroepsvereniging voor de continuïteit wel goed is dat ziekenhuizen veel vast personeel houden. Rijnstate is daar heel actief mee bezig, met succes. ,,We huren wel zelfstandigen in hoor, maar het valt nog best mee”, zegt Schoo.
Lees hieronder onder meer het verhaal van Sabine Evers uit Arnhem, die voor zichzelf begon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Hoe stoppen we de leegloop in de zorg? ‘We moeten 24/7 aan staan om het rooster te dichten’
EINDHOVEN - De zorg is als een vergiet. Van de nieuwkomers vertrekt veertig procent binnen twee jaar. Brabantse zorgorganisaties en -opleiders willen die leegloop halveren. Hoe kunnen ze dat bereiken? Het ED vroeg het aan mensen op de werkvloer. Hun dringende advies: biedt sociale werktijden en volwaardige contracten. -
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Zorg schreeuwt om verpleegkundigen: ‘Zorgen dat we de uitstroom tegengaan’
Ziekenhuizen zoeken koortsachtig naar manieren om de personeelsproblemen terug te dringen. Vooral door het creëren van tien procent meer stageplekken wordt geprobeerd om in korte tijd extra mensen op te leiden. ,,Corona heeft ons nog meer wakker geschud.” -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUM
Arnhem wil meer eigen grond: moeten inwoners met eigen huis zich zorgen maken? ‘We zullen terughoudend zijn’
Om straks niet alleen overgeleverd te zijn aan de grillen van de markt, wil Arnhem meer eigen grond voor bijvoorbeeld woningbouw. In de buurt Schaapsdrift en omgeving zijn huiseigenaren al verplicht hun bezit bij verkoop eerst bij de gemeente aan te bieden. Moeten andere Arnhemmers zich nu zorgen maken dat zij ook in zo’n situatie belanden? Het antwoord luidt geen keihard ‘nee’.Arnhem -
-
-
Met Video
Zangeres Roos Marijn is anders dan anderen: ‘Ik kijk met verwondering om me heen’
Dode koolmees, Standbeeld, Jellyfish. De liedjes van de in Renkum wonende Roos Marijn Peperkamp (30) zijn niet alledaags, net als de zangeres zelf. ,,Vroeger voelde ik me anders dan anderen. Ik was een dromerig kind, dat alles op haar eigen manier deed. Ik werd niet altijd begrepen.”Arnhem -
PREMIUM
Wanneer is het tijd om ontslag te nemen? ‘Wacht nooit tot je helemaal genoeg hebt van je baan’
Veel mensen dromen heimelijk van een andere carrière. Maar onderzoek eerst goed je wensen, betogen auteur Lian van Ark-Swinkels en psycholoog Ester de Bruine. ‘Moet je echt weg?’
In samenwerking met indebuurt Arnhem
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer