Volledig scherm
© Screenshot: Facebook

Facebook voor de rechter om wraakporno te voorkomen

CUIJK- Een vrouw uit Cuijk daagt Facebook voor de rechter omdat ze informatie wil over de persoon die pikante foto's van haar dreigt te delen op Facebook.

De social-mediasite wil deze gegevens alleen afgeven na een gerechtelijk bevel.

Intieme foto's
De 48-jarige vrouw uit Cuijk had op Facebook chatgesprekken met een vrouw die zichzelf Cindy noemde. De Cuijkse werd in de loop van de tijd verliefd en stuurde intieme foto's van zichzelf naar deze Cindy. Omdat Cindy nooit wilde afspreken kreeg de vrouw argwaan en begon ze twijfelen of het wel echt om een vrouw ging. Vervolgens ontdekte ze dat op de foto's die Cindy naar haar stuurde iemand anders stond. Volgens de vrouw uit Cuijk heeft deze 'Cindy' op deze manier mogelijk meerdere vrouwen verleid om intieme foto's te delen.

Volgens advocaat Stephan Mulders die de vrouw uit Cuijk bijstaat is zijn cliënt bewust verleid. „Dat ging stapje voor stapje tot er sprake was van een echte vertrouwensband.”

Strafzaak
In maart dreigde 'Cindy' om de foto's van de vrouw uit Cuijk te delen op Facebook. De Cuijkse heeft aangifte gedaan, maar vreest dat een strafzaak veel te lang duurt. Ook vraagt ze zich af of het bewijs wel rond te krijgen is. Ze wil nu dat de rechter Facebook dwingt aan het onderzoek mee te werken om schot in de zaak te krijgen. „Zaken zoals deze duren vaak erg lang en worden bovendien vaak geseponeerd. Terwijl mijn cliënt ondertussen risico loopt”, zo legt advocaat Mulders uit.

Seksfilmpje
Vorig jaar was er ook al ophef over de privacyregels van Facebook. Een vrouw uit Werkendam wilde weten wie een seksfilmpje van haar had geplaatst. Facebook weigerde mee te werken. Uiteindelijk kreeg de vrouw uit Werkendam gelijk van de rechter. Daarna werd duidelijk dat het filmpje op het ROC in West-Brabant op het internet is geplaatst. Volgende week doet de rechter uitspraak in een zaak tussen Chantal en het ROC, want ook die laatste weigert mee te werken aan het onderzoek.

Gesloten deuren
De zaak van de vrouw uit Cuijk is komende maandag voor de rechter in Arnhem achter gesloten deuren. Advocaat Mulders: „Wij gaan er van uit dat we een mailadres en ip-nummer krijgen. Die zullen we aan de politie geven. We zullen ook kijken of we een civiele procedure kunnen beginnen als we de identiteit van de dader weten.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem