Volledig scherm
Gazelle Dieren © Rudi Hofman

Gazelle plaatst 6.000 zonnepanelen op haar fabriek, buurt mag meedoen

DIEREN - Gazelle plaatst volgend jaar 6.000 zonnepanelen op het dak van de fabriek in Dieren. Dat levert meer energie op dan het bedrijf nodig heeft voor de productie van fietsen. Daarom wil Gazelle huishoudens in de omgeving mee laten profiteren van groene energie.

Wie in de buurt van de fietsenfabriek woont, kan investeren in een of meerdere zonnepanelen. ,,Veel mensen zijn geïnteresseerd in zonne-energie, maar niet iedereen heeft plek voor zonnepanelen op zijn huis", zegt een woordvoerder van Gazelle. ,,Het dak van onze fabriek heeft een oppervlak van 20.000 vierkante meter. Ruimte genoeg dus om zonnepanelen te plaatsen."

Energienota

Wie investeert in zonnepanelen op het dak van de Dierense fabriek, krijgt korting op zijn energienota. ,,Hoe meer je investeert, hoe meer korting je krijgt van jouw energieleverancier. Bovendien krijg je korting op energiebelasting", zegt de woordvoerder van Gazelle.

Het initiatief werkt volgens de 'postcoderoos'. De overheid heeft dat in het leven geroepen voor lokale energie-initiatieven. Huishoudens in een bepaalde straal rond de plek waar energie wordt opgewekt, kunnen als ze in het project investeren meeprofiteren van de voordelen van groene energie. Zoals het belastingvoordeel. Huishoudens krijgen per door hen opgewekte kWh stroom een korting op de energiebelasting van 9 cent.

Postcode 6951

De overheid maakt daarbij gebruik van de viercijferige postcodes. Het gaat om de postcode van de energiebron en de roos van postcodes daaromheen. In het geval van Gazelle gaat het om postcode 6951. Omdat er liefst 6.000 zonnepanelen op het dak van de fietsenfabrikant komen te liggen, kunnen huishoudens in een ruime straal eromheen meeprofiteren. Het gaat om huishoudens in bijna de gehele gemeente Rheden, Rozendaal, Eerbeek, Leuvenheim en aan de andere kant van de IJssel: Rha, Olburgen en Steenderen. 

Groene stroom

Volledig scherm
Zonnepanelen, foto ter illustratie. © Mats van Soolingen

Bij storingen en schade aan de zonnepanelen dragen de huishoudens die meedoen, geen risico. Gazelle neemt de onderhoudskosten voor haar rekening. Gedurende 15  jaar - de levenstermijn van de zonnepanelen - krijgen de huishoudens groene stroom. 

Gazelle werkt voor dit initiatief samen met de gemeente Rheden, PonEnergie en PostcodeStroom. De fietsfabrikant houdt woensdag 25 oktober een informatiebijeenkomst. Omdat er nog voor Gazelle er ruchtbaarheid aan had gegeven al 400 inschrijvingen zijn, houdt Gazelle een tweede bijeenkomst op woensdag 1 november van 19.30 tot 20.30 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@postcodestroom.nl.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem