Volledig scherm
Een ondergrondse afvalcontainer in Arnhem. Nu nog te openen zonder pas, binnenkort niet meer, maar dat besluit staat ter discussie. © Gemeente Arnhem

Gebruik Arnhemse afvalpas en privacy opnieuw inzet rechtszaak

ARNHEM - De afvalpas die Arnhemmer nodig hebben om ondergrondse containers te openen voor hun afval, ligt opnieuw onder vuur. Arnhemmer Michiel Jonker stapt andermaal naar de rechter omdat hij bang is voor schending van de privacy.

Jonker maakte daar in 2017 ook al een zaak van. Arnhem begon toen met een systeem waarbij afvalcontainers alleen konden worden gebruikt na het scannen van een pas. Via de afvalpas verzamelde de gemeente Arnhem onnodig en illegaal gegevens van inwoners, betoogde de Arnhemmer.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf hem gelijk. Onder druk van een dwangsom van 10.000 euro per twee weken, met een maximum van 50.000 euro, moest Arnhem vervolgens alle containers opnieuw open zetten. Na aanpassingen van het systeem is dit voorjaar opnieuw begonnen met plaatsen van scanners voor de afvalpas.

Operatie stil leggen

Die operatie loopt zeker nog tot oktober - er moeten zo’n 1500 containers worden aangepast. Jonker heeft de rechter echter gevraagd die via een ‘voorlopige voorziening’ stil te leggen, in afwachting van een uitspraak in de procedure die hij tegen het gebruik van de afvalpas heeft aangespannen.

Die zaak is een vervolg van het bezwaar dat hij maakte tegen de herinvoering van de pasjes bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die stond de gemeente Arnhem eerder toe toch de ondergrondse afvalcontainers weer af te grendelen en wees de bezwaren van Jonker tegen dat besluit half juli van de hand.

Niet volgens de regels

Volgens Jonker is er sinds 2017 niets veranderd. Hij noemt de gemeente ‘een recidivist’. ,,De situatie is nog steeds hetzelfde. Er zijn geen nieuwe, anonieme pasjes verstrekt en de gemeente kan nog steeds adresgegevens opslaan. Die worden later wel geanonimiseerd, maar dat is niet volgens de regels”, meent de Arnhemmer.

De gemeente Arnhem is het niet eens met die lezing. Er is wel degelijk iets veranderd sinds twee jaar geleden, stelt een woordvoerder. ,,De software is aangepast, waardoor de scanner alleen een nummer is registreert. Op dat moment is er geen koppeling met adresgegevens. We werken met gescheiden systemen, op twee verschillende servers.”

Mocht Jonker bij de rechter zijn gelijk halen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de gemeente Arnhem. Wordt de voorlopige voorziening toegewezen, dat moet de gemeente in elk geval tijdelijk stoppen met het afsluiten van de containers. Verliest Arnhem ook de rechtszaak, dan moeten alle afvalbakken weer open.

De gemeente vreest het oordeel van de rechtbank echter niet: ,,Wat we doen, mag van de Autoriteit Persoonsgegevens. We zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem