Volledig scherm
© DG

Geen hekjes op Rijnkade in Arnhem tegen vallende auto’s

ARNHEM - Er komen vooralsnog geen hekjes of zogenoemde varkensruggen op de Rijnkade om te voorkomen dat auto's de Rijn in rijden. Dat laat de gemeente Arnhem, eigenaar van de Rijnkade, desgevraagd weten.

De gemeente Arnhem reageert daarmee op twee incidenten met auto’s die afgelopen weekend van de kade de Rijn in rolden. Bij een van de ongelukken overleed een 39-jarige man. Mogelijk hebben beide auto’s niet op de handrem gestaan. 

Noodlottig

Arnhem wil eerst van de politie horen wat er precies is gebeurd. ,,Op de eerste plaats betreuren we het noodlottige ongeval met dodelijke afloop van afgelopen weekend. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog niet exact duidelijk. Daar willen we eerst meer over weten voordat we überhaupt nadenken over maatregelen”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

De brandweer moet regelmatig uitrukken voor een auto in de Rijn. Vorig jaar reden er twee auto's van de Rijnkade de rivier in. Dit jaar staat de teller met nog twee maanden te gaan op drie. Toch hoeft de gemeente Arnhem als het aan de brandweer ligt geen veiligheidsmaatregelen te nemen. 

,,Als er sprake is van een aanzienlijk gevaar voor automobilisten dan adviseren wij gemeenten aan de rivier wel om maatregelen te nemen. Dat geldt echter niet voor de Rijnkade in Arnhem", zegt een woordvoerder van de brandweer.

Waarschuwingsborden

Maatregelen kunnen niet zonder meer genomen worden zonder rekening te houden met de gebruikers van de kade zoals bijvoorbeeld de cruiseschepen, aldus de gemeente. 

Directeur Constant Geerling van rederij Constant in Beweging uit Arnhem vindt dat de gemeente eerst waarschuwingsborden moet plaatsen. ,,Die borden kunnen aan de kademuur geplaatst worden, zodat bestuurders die hun auto parkeren meteen zien dat ze de handrem moeten aantrekken”, zegt Geerlings. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem