Volledig scherm
Antoinette Kleintjes, oud-lerares, woont nog bij broer Willem. © Erik van 't Hullenaar

Gehandicapte Antoinette woont nog noodgedwongen bij broer Willem: ‘Situatie blijft uitzichtloos’

ARNHEM - De ernstig gehandicapte Antoinette Kleintjens uit Arnhem woont nog steeds bij haar broer Willem in huis. Haar noodkreet die in deze krant werd opgetekend, leidde tot een stortvloed aan reacties. Maar tot een verandering van haar situatie is het nog niet gekomen.

,,Het is nog steeds uitzichtloos’', zegt Antoinette. ,,Van de gemeente Arnhem hebben we helemaal niets gehoord.’'

Aanbod is klein

Een maand geleden bracht dagblad De Gelderlander het verhaal over oud-lerares Antoinette, die al jarenlang tevergeefs op zoek is naar een betaalbare huurwoning. Per 1 december heeft ze haar volledig aangepaste woning moeten verlaten, omdat ze de huur niet meer kan opbrengen.

Ondanks verschillende zorgindicaties en uitzicht op voorrang heeft ze tot nu toe geen goedkopere woning kunnen vinden. De vraag daarnaar is groot, het aanbod klein. Ze woont daarom noodgedwongen bij haar krap behuisde broer in, en kan geen kant op.

Quote

Het is nog steeds uitzicht­loos. Van de gemeente Arnhem hebben we helemaal niets gehoord

Antoinette Kleintjes

Hoe kan dit? 

Veel lezers vroegen zich af hoe de oud-lerares in een welvarend land als Nederland in deze situatie verzeild is geraakt. Ook de Arnhemse gemeenteraad roerde zich. Met als gevolg dat de gemeente Arnhem en woningbouwverenigingen als Volkshuisvesting, Vivare en Portaal de afspraak hebben gemaakt om samen te onderzoeken aan welke huizen mensen met specifieke woonwensen behoefte hebben. 

Ook willen ze het zoeken naar aangepaste woningen via de website van de sociale woningzoeker Entree vergemakkelijken. Daarbij is ook het streven om de eisen voor rol- stoelgeschikte woningen te versoepelen.

Dat laatste is goed nieuws, aldus Antoinette en Willem Kleintjens, maar daar hebben ze nu niets aan. Willem: ,,We wachten het maar af, wat moeten we anders?’'

In samenwerking met indebuurt Arnhem