Volledig scherm
Remco Kock © Marina Popova

Gekwetst door andermans overtuigingen? Volg een cursus ‘Schijt’

COLUMNDrie avonden per week fiets ik over de Westervoortse brug, pas later kwam ik er achter waarom deze recent zo kleurrijk verlicht was. Nashville.

Voor ‘Nashville’ was Nashville voor mij een inmiddels failliet spareribrestaurant in de Luthersestraat. Ik had er vroeger een paar keer gegeten met Achterhoekse studievrienden die dol op onbeperkt spareribs waren. Als enige bestelde ik nooit spareribs, mijn studievrienden vonden dat vreemd. ,,Vind jij ons boeren, omdat wij kluiven?” vroegen ze. ,,Nee”, antwoordde ik. ,,Ik kluif niet graag in een restaurant. Wat jullie doen, moeten jullie weten.”

Melodramatische verontwaardiging

Sinds vorige week is Nashville voor mij geen spareribrestaurant meer, maar een door SGP-voorman Kees van der Staaij ondertekend verdrag. Ondanks dat het verdrag weinig nieuwswaarde bevatte – streng gelovige christelijken zijn tegen het homohuwelijk – ontketende het zo’n rel dat de gemeente Arnhem besloot de regenboogvlag te hijsen.

Er ging een zoveelste golf van collectieve, melodramatische verontwaardiging door Nederland, ditmaal eens niet veroorzaakt door Johan Derksen (Veronica Inside had nog vakantie). Homo’s en hetero’s buitelden op social media over elkaar heen om zich van SGP-er Van der Staaij te distantiëren. Bekende Nederlanders grepen gretig hun kans zichzelf positief te profileren.

Quote

Kees is dat ene, zielige jongetje in de klas waar niemand bevriend mee wil zijn

In plaats van medelijden met de homo’s, kreeg ik medelijden met de onder een golf van verpletterende negatieve reacties bedolven Van der Staaij. Niet dat ik het eens ben met zijn denkbeelden. Maar kom op: Kees is dat ene, zielige jongetje in de klas waar niemand bevriend mee wil zijn en waarvan iedereen weet dat hij compleet wereldvreemd is en thuis een televisie heeft met alleen maar Nederland 1, 2 en 3.

Urk

Denkend aan SGP’ers zie ik mensen voor me die zonder het zelf te weten onderdrukt zijn door religie, erfelijk belast met een levensbeperkende kronkel in de kop. Inwoners van Urk die geen seks voor het huwelijk gehad hebben. Mensen die niet geloven in leven voor de dood. Het mooie is dat ze in Urk weer precies het omgekeerde vinden.

Misschien worstelen SGP’ers nog wel meer met maatschappelijke acceptatie dan homo’s. Hoewel ik zwaar beledigde homo’s ook wel zielig vind. Hoe diep moet het zitten, als je graag de goedkeuring van Kees van der Staaij wil? Moet je juist niet trots zijn wanneer Kees en de SGP jouw levenswandel afkeuren? Ik zou me zorgen maken als de SGP me van top tot teen goedkeurt.

Theo Janssen

Voor iedereen die de weerloze, ongevaarlijke Van der Staaij via social media een maagstomp heeft gegeven en zich daarom goed voelt: gefeliciteerd. Voor iedereen die echt gekwetst is door andermans overtuigingen: zoek contact met Theo Janssen. Ik denk dat Theo prima een Arnhemse cursus ‘Schijt’ kan doceren. Doel van de cursus: schijt leren krijgen aan wat anderen van je denken, zover dat je ooit op een punt komt dat je zelfs je schouders niet meer ophaalt wanneer mensen een mening over je hebben.

Hopelijk herinner ik me ‘Nashville’ binnenkort weer als een failliet spareribrestaurant waar ik ooit met Achterhoekse, kluivende studievrienden at. Ik heb daar wel vertrouwen in. De vakantie van Johan Derksen is immers alweer voorbij, een nieuwe golf van verontwaardiging

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem