Gelderland besteedt ruim 13 miljoen extra aan monumenten na kritiek op verloten subsidie
ARNHEM - Gelderland trekt ruim 13 miljoen euro extra uit voor het opknappen van monumenten. Dat doet de provincie na ophef over het verloten van subsidiegeld voor de restauratie van erfgoed.
Lars Barendregt
Kasteel Wijchen liep door de loting in eerste instantie 1 miljoen euro mis, de Ontmoetingskerk in Zevenaar leek te kunnen fluiten naar een bedrag van bijna 1m5 ton voor een vernieuwde torenspits. Dankzij de extra miljoenen van de provincie, krijgen beide partijen nu alsnog de gewenste centen. Net als enkele tientallen andere projecten.
,,We zijn er erg blij mee’’, zegt kerkrentmeester Jan Dekker, die namens de protestantse kerk bezwaar maakte tegen het lotingssysteem. ,,Je moet elke aanvraag apart bekijken en niet maar lukraak een loterijbriefje maken.’’ Ook de gemeente Wijchen, eigenaar van Kasteel Wijchen, stelt een brief te hebben verstuurd om protest aan te tekenen.
Veel te veel aanvragen
Het is nu de vraag hoe we de rest van het geld in de toekomst gaan uitgeven
Woordvoerder provincie Gelderland
Het verloten gebeurde bij de verdeling van 13,5 miljoen euro voor de restauratie van allerlei Gelderse monumenten. Alles bij elkaar werd voor ongeveer het dubbele aan subsidie aangevraagd, voor bijna zeventig verschillende panden.
Omdat al die verzoeken op dezelfde dag binnenkwamen bij de provincie, werd geloot om uit te maken welke projecten in eerste instantie wel en welke niet in aanmerking kwamen voor een financiële injectie. Dat hoort zo volgens de subsidieregels.
,,Daar is begin dit jaar wat commotie over ontstaan in Provinciale Staten’’, zegt een provinciewoordvoerder. Onder meer de fracties van D66 en PvdA wilden een verandering van de manier van selecteren. ,,Vervolgens is met het nieuwe bestuur van de provincie toegezegd ook de rest van de aanvragen voor dit jaar te honoreren.’’
Alleen nog geld voor monumenten met veel bezoekers?
De ruim 13 miljoen euro die daarvoor is uitgetrokken, komt uit een grote pot met geld die de komende vier jaar bedoeld is voor cultureel erfgoed, stelt de woordvoerder. De totale begroting bedraagt veertig miljoen euro. ,,Dat betekent dat het toekomstige budget kleiner is. Daarom is nu de vraag hoe we de rest van het geld in de toekomst gaan uitgeven.’’
Het is de bedoeling dat daar in de komende weken een beslissing over wordt genomen door de provinciale politiek. Zo bestaat het idee om alleen de meest iconische en beeldbepalende monumenten straks nog een zak met geld te geven. Óf bijvoorbeeld die met de grootste bezoekersaantallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.