Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Beeld Werkt

Gelderse horeca sjoemelt met fooien en buit werknemers uit

Fooien die worden ingevorderd, wachtdiensten die niet betaald worden en gaat er iets kapot dan wordt het verhaald op het salaris. Het is droevig gesteld met behandeling van horecapersoneel in Gelderland, zo blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. ,,Het lijkt puur op uitbuiting en misbruik van de werknemers", zegt de FNV.

De Gelderlander sprak met tientallen medewerkers van kroegen in Nijmegen en Arnhem en het beeld dat zij schetsen is onthutsend. Volgens deze medewerkers wordt er gesjoemeld met fooien. Kasverschillen aan het eind van de avond, zowel positief als negatief, worden van de fooien afgetrokken. Daarnaast klagen de medewerkers over lange diensten zonder pauze. 

Ook maken veel kroegen gebruik van onbetaalde standbydiensten. Daarbij wordt het personeel verplicht om naar het werk te komen, maar worden de mensen alleen ingezet als het druk is. Alleen de daadwerkelijk gewerkte uren worden uitbetaald. Een enkele keer zit barpersoneel de hele avond voor nop te wachten.

Fooi

Volledig scherm
Horeca knijpt werknemers uit. © Oppenheimer

Universitair hoofddocent Arbeidsrecht Femke Laagland van de Radboud Universiteit verbaast zich over het gerommel met fooien. ,,De wet is heel duidelijk. Het valt helemaal niet onder loon en een werkgever mag zich daar niet mee bemoeien. De verdeling van de fooien wordt door het personeel onderling geregeld. Dat iemand bovendien zelfs positieve kasverschillen van de fooi afhaalt, vind ik ongelooflijk."

Ook het niet uitbetalen van standbydiensten is dubieus. Hier is weinig jurisprudentie over, zegt Laagland. Toch is de kans aanzienlijk dat een rechter dit in strijd acht met goed werkgeverschap en de werknemer op grond daarvan alsnog een deel van zijn loon kan vorderen. Een werknemer heeft (ook in standbydienst) als hij aan het werk wordt gezet recht op minimaal drie uur aan loon, zelfs al is hij of zij slechts een uur of minder aan het werk. Ook die regel wordt in veel zaken met voeten getreden.

Horecatycoon 

Khalid Oubaha is de grootse horecatycoon in Arnhem en Nijmegen. Hij bezit veertien kroegen. Oubaha erkent dat de genoemde standbydiensten bestaan. ,,De standbydiensten neem ik op in het contract. Als iemand dat niet wil, of er niet tegen kan, dan moet diegene niet bij mij solliciteren."

Quote

Een op de acht werknemers in de horeca jat; op jaarbasis verdwijnt vijf ton bij mij op onverklaar­ba­re wijze

Horecatycoon Khalid Oubaha

De ondernemer erkent ook dat kasverschillen van de fooi worden afgetrokken. ,,Mijn kas moet altijd kloppen. Een op de acht werknemers in de horeca jat. Op jaarbasis verdwijnt vijf ton bij mij op onverklaarbare wijze." Tot twee maanden geleden werden ook positieve kasverschillen van de fooienpot afgetrokken, maar daar is nu een einde aan gekomen. 

Korting

poll

Als je in de horeca gaat werken, weet je van tevoren dat je hard moet werken voor weinig loon

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
7324 stemmen

Oubaha beweert wel goed voor zijn personeel te zorgen. Zo geeft hij ze een friendspas, waarmee ze soms gratis toegang krijgen bij feesten en korting krijgen op drank en eten.

FNV Horeca schrikt van de verhalen en bekijkt wat voor concrete stappen ze kunnen zetten. Wais Shirbaz, jurist van de horecavakbond, roept werknemers op de zaak bij FNV aanhangig te maken, zelfs als ze geen lid zijn. ,,Ik heb veel meegemaakt in de horeca, maar blijkbaar kan het altijd gekker.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem