Gelderse horeca sjoemelt met fooien en buit werknemers uit
Fooien die worden ingevorderd, wachtdiensten die niet betaald worden en gaat er iets kapot dan wordt het verhaald op het salaris. Het is droevig gesteld met behandeling van horecapersoneel in Gelderland, zo blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. ,,Het lijkt puur op uitbuiting en misbruik van de werknemers", zegt de FNV.
Delen per e-mail
De Gelderlander sprak met tientallen medewerkers van kroegen in Nijmegen en Arnhem en het beeld dat zij schetsen is onthutsend. Volgens deze medewerkers wordt er gesjoemeld met fooien. Kasverschillen aan het eind van de avond, zowel positief als negatief, worden van de fooien afgetrokken. Daarnaast klagen de medewerkers over lange diensten zonder pauze.
Ook maken veel kroegen gebruik van onbetaalde standbydiensten. Daarbij wordt het personeel verplicht om naar het werk te komen, maar worden de mensen alleen ingezet als het druk is. Alleen de daadwerkelijk gewerkte uren worden uitbetaald. Een enkele keer zit barpersoneel de hele avond voor nop te wachten.
Fooi
Universitair hoofddocent Arbeidsrecht Femke Laagland van de Radboud Universiteit verbaast zich over het gerommel met fooien. ,,De wet is heel duidelijk. Het valt helemaal niet onder loon en een werkgever mag zich daar niet mee bemoeien. De verdeling van de fooien wordt door het personeel onderling geregeld. Dat iemand bovendien zelfs positieve kasverschillen van de fooi afhaalt, vind ik ongelooflijk."
Ook het niet uitbetalen van standbydiensten is dubieus. Hier is weinig jurisprudentie over, zegt Laagland. Toch is de kans aanzienlijk dat een rechter dit in strijd acht met goed werkgeverschap en de werknemer op grond daarvan alsnog een deel van zijn loon kan vorderen. Een werknemer heeft (ook in standbydienst) als hij aan het werk wordt gezet recht op minimaal drie uur aan loon, zelfs al is hij of zij slechts een uur of minder aan het werk. Ook die regel wordt in veel zaken met voeten getreden.
Horecatycoon
Khalid Oubaha is de grootse horecatycoon in Arnhem en Nijmegen. Hij bezit veertien kroegen. Oubaha erkent dat de genoemde standbydiensten bestaan. ,,De standbydiensten neem ik op in het contract. Als iemand dat niet wil, of er niet tegen kan, dan moet diegene niet bij mij solliciteren."
Een op de acht werknemers in de horeca jat; op jaarbasis verdwijnt vijf ton bij mij op onverklaarbare wijze
De ondernemer erkent ook dat kasverschillen van de fooi worden afgetrokken. ,,Mijn kas moet altijd kloppen. Een op de acht werknemers in de horeca jat. Op jaarbasis verdwijnt vijf ton bij mij op onverklaarbare wijze." Tot twee maanden geleden werden ook positieve kasverschillen van de fooienpot afgetrokken, maar daar is nu een einde aan gekomen.
Korting
poll
Als je in de horeca gaat werken, weet je van tevoren dat je hard moet werken voor weinig loon
-
Eens (56%)
-
Oneens (44%)
Oubaha beweert wel goed voor zijn personeel te zorgen. Zo geeft hij ze een friendspas, waarmee ze soms gratis toegang krijgen bij feesten en korting krijgen op drank en eten.
FNV Horeca schrikt van de verhalen en bekijkt wat voor concrete stappen ze kunnen zetten. Wais Shirbaz, jurist van de horecavakbond, roept werknemers op de zaak bij FNV aanhangig te maken, zelfs als ze geen lid zijn. ,,Ik heb veel meegemaakt in de horeca, maar blijkbaar kan het altijd gekker.’’
Verder in het nieuws
-
Veel geld nodig voor systeem Connectie bij gemeente Arnhem, Rheden en Renkum
ARNHEM - Arnhem, Renkum en Rheden moeten diep in de buidel tasten om de ICT-problemen op te lossen bij De Connectie. Deze gezamenlijke organisatie voert taken uit als administratie, inkoop en belastingoplegging, maar kan met het bestaande jaarlijkse budget van 39 miljoen euro onvoldoende uit de voeten. -
PREMIUM
Oud-bestuurder Insula Dei moet 166.000 euro terugbetalen
ARNHEM - Barbara Versteegen, oud-bestuurder van Insula Dei/Huize Kohlmann (IDHK) moet haar voormalige werkgever uit Arnhem ruim 166.000 euro terugbetalen. Versteegen dwong na haar ontslag in 2017 via de kantonrechter bijna 268.000 euro af van de zorginstelling, maar moet daar nu meer dan de helft van teruggeven. -
video Xander de Buisonjé schittert tijdens galaconcert bij On-Ganse in Arnhem
ARNHEM - Uit hun dak gingen de prinsen en hun gevolg van carnavalsvereniging On-Ganse zaterdagavond in Musis in Arnhem bij het feest der herkenning van popartiest en trouwambtenaar Xander de Buisonjé. -
Springruiter Marc Houtzager ambassadeur Outdoor Gelderland in Arnhem
ARNHEM - Topspringruiter Marc Houtzager is de nieuwe ambassadeur en adviseur van paardensportevenement Outdoor Gelderland in Arnhem. Hij deelt de ervaring die hij bij concoursen over de hele wereld opdeed met de organisatie van Outdoor Gelderland. -
Vitesse opent in GelreDome twee skyboxen speciaal voor jonge supporters
ARNHEM - De jonge aanhangers van Vitesse hebben sinds zaterdagavond hun eigen skyboxen in GelreDome. Normaal gesproken zijn de chique loges het domein van netwerkende zakenmannen, maar Vitesse bouwde er een om tot Kids Loge en een andere tot Vitesse E-box.
-
Het weekend van de Sonsbeek-parkwachter: ‘Ik ben van nature aartslui en kan goed alleen zijn’
Wat doen bekende Gelderlanders in het weekend? Elke week bespreekt iemand hier zijn of haar programma. -
video Clarien steelt show met jurk van plastic zakjes in Arnhemse ‘Plastic Soep Parade’
ARNHEM - Clarien van Harten stal de show met haar jurk gemaakt van plastic zakjes tijdens de ‘Plastic Soep Parade’ in het stadshart van Arnhem vandaag. Met haar jurk wilde ze een statement maken tegenover de wegwerpmaatschappij. -
Arnhem is statues-stad af: ‘Wij waren de eerste die levende standbeelden serieus namen’
Wie ‘levende standbeelden’ zegt, zegt Arnhem. Het festival trok jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers. Toch houdt het na dit jaar op.
In samenwerking met indebuurt Arnhem