Gevlekte adelaarsrog Burgers’ Zoo moet Deense vrouwtjes gaan bevruchten

videoARNHEM/ KOPENHAGEN -  Aquarium Den Blå Planet in Denemarken krijgt de beschikking over de ‘dekhengst’ onder de gevlekte adelaarsroggen. Het mannetje dat in Burgers’ Zoo 39 nakomelingen maakte (meer dan enige andere adelaarsrog ter wereld), verhuist maandag van Arnhem naar Kopenhagen.

Volledig scherm
Een gevlekte adelaarsrog in het bassin van Burgers’ Ocean in Arnhem. © Koninklijke Burgers’ Zoo

De Arnhemse dierentuin heeft het meest succesvolle fokprogramma ter wereld voor gevlekte adelaarsroggen en in het kader van het Europese fokprogramma verhuist het viriel mannetje nu samen met een van zijn zonen naar Denemarken. 

Om te zorgen voor genetische variatie in de Arnhemse roggenpopulatie krijgt Burgers een jonge mannelijke adelaarsrog uit Wroclaw (Polen), in de verwachting dat die ‘mag uitgroeien tot de nieuwe fokman’.

Of hij de zelfde status zal bereiken als zijn voorganger is nog afwachten want die was ‘opmerkelijk viriel’, stelt woordvoerder Bas Lukkenaar van Koninklijke Burgers’ Zoo.

Alleen transportkosten

Volledig scherm
Een pasgeboren gevlekte adelaarsrog wordt uit het water gevist door dierverzorgers van Burgers’ Zoo. © Koninklijke Burgers’ Zoo

Het gros van de jongen die in Arnhem ter wereld kwamen, is succesvol volwassen geworden en inmiddels uitgezworven over publieksaquaria in heel Europa. De volwassen vrouwtjes in Burgers’ Ocean hebben een doorsnede van circa 1,80 meter en wegen ruim 90 kilo, terwijl mannen veel kleiner zijn: hun doorsnede meet circa 1,20 meter en hun gewicht is ongeveer 25 kilo. 

Burgers’ Zoo geeft vaker dieren weg. Zo gingen eerder deze week koralen op transport naar Duitsland en Kroatië. ‘De afgelopen twaalf jaar vertrokken gemiddeld achthonderd dieren per jaar vanuit de Ocean in Arnhem’, stelt Lukkenaar. De Arnhemse dierentuin doet dat om niet. De ontvangende partij moet wel de transportkosten vergoeden.

In samenwerking met indebuurt Arnhem