Volledig scherm
Imam Youssef Arkhouch. © Raphael Drent

Geweigerde imam Arkhouch: Arnhemse moskee bezweek onder druk media en burgemeester

ARNHEM - Het bestuur van Al Fath-moskee is onder de enorme druk van burgemeester Ahmed Marcouch en de media bezweken. Dat is volgens imam Youssef Arkhouch de reden dat hij niet aan de slag mocht als voorganger van de Arnhemse moskee.

Hij is een vredelievende moslim en zweert het kwaad af, maar hij is gedemoniseerd door burgemeester Ahmed Marcouch’, aldus imam Youssef Arkhouch.

Het kostte hem niet alleen zijn baan als Imam in de Al Fath-moskee, maar maakte hem ook kansloos bij toekomstige sollicitaties. Hij wil via de voorzieningenrechter eerherstel af te dwingen en vroeg daar donderdag om een schadevergoeding.

Geradicaliseerde jongeren

Quote

Met een omweg zegt hij dus eigenlijk dat ik haatdra­gend ben.

Imam Youssef Arkhouch

Directe aanleiding voor de rechtszaak waren uitlating van burgemeester Ahmed Marcouch in de raadsvergadering van december.

Op vragen van de PVV naar de vermeende salafistische achtergrond van imam Arkhouch antwoordde Marcouch dat geradicaliseerde moslimjongeren in de leer van het salafisme aanleiding zien om gewelddadig te worden.

Arkhouch zou volgens de burgemeester salafistisch zijn, maar hij had geen bewijzen dat de imam aanzet tot haat of strafbare zaken.

Het bestuur van de Al Fath-moskee kreeg vlak voor deze raadsvergadering een appje van de gemeentelijke veiligheidsadviseur.

Hierin maakte de gemeente duidelijk dat als de imam aangenomen zou worden, de moskee vanaf dat moment zou worden gezien als salafistische organisatie. En dat dat een onwenselijk zou zijn ‘en zonde van de goede banden en het contact dat wij hebben’.

Moskeebestuur

Daarin zag de imam het bewijs dat er veel druk was uitgeoefend op een moskeebestuur van de oude stempel dat hiertegen niet de bestand is.

,,Eerst linkt burgemeester Marcouch het salafisme aan extremisme, radicalisering en terrorisme en vervolgens zegt hij dat ik een salafist ben. Met een omweg zegt hij dus eigenlijk dat ik haatdragend ben”, vertelde Arkhouch.

Geen inkomsten meer

Advocaat Tycho Lam hamerde er namens de gemeente op dat de Arnhemse burgemeester de imam alleen heeft bestempeld als salafist. Die kennis had Marcouch van een geheime rapportage van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), de politie, een intern adviseur en media.

Voor hem was dat voldoende om het bestuur van de Al Fath-moskee aan de Johan van Oldenbarneveldtstraat te wijzen op op deze informatie. Hij haalde artikelen aan waarin Arkhouch een salafistische imam wordt genoemd.

Ook een islam-deskundige had hem in het verleden al eens zo omschreven. 

Behalve een rectificatie van de uitlatingen van Marcouch eiste Arkhouch ook schadevergoeding van de gemeente Arnhem, omdat hij sinds enkele maanden bijna geen inkomsten meer heeft. 

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

In samenwerking met indebuurt Arnhem