Volledig scherm
Een biomassacentrale. Foto ter illustratie. © Paul Rapp

Groene clubs starten campagne tegen ‘vervuilende’ energie uit biomassacentrales

ARNHEM - Een campagne moet afnemers van energie verkregen uit biomassacentrales bewegen om over te stappen op een groene energieleverancier. Verantwoordelijk voor deze actie zijn 25 groene organisaties uit heel Nederland: de Federation Against Biomass Powerplants (FAB).

De FAB heeft de aanval ingezet op de de biomassacentrales in Nederland. Zij willen met hun overstapactie de vervuiling van deze centrales en ontbossing tegengaan, aldus Marlous Spaander van Arnhems Peil, initiatiefnemer van de actie namens de FAB.

Onder vuur

De biomassacentrales in Nederland liggen onder vuur. De centrales krijgen miljarden euro's subsidie in ruil voor op papier duurzame energie. Er komt steeds meer protest tegen de uitstoot van deze centrales en de ongebreidelde bomenkap die nodig is om energie op te wekken. 

Voorstanders wijzen op de compensatie van de centrales. De CO2 uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van hout wordt gecompenseerd door de aanplant van nieuwe bomen die de CO2 weer uit de lucht nemen, menen zij. 

Fabelen

Quote

Samen willen we strijden tegen de bomenkap als grondstof voor biomassa­cen­tra­le

Marlous Spaander, FAB

Veel wetenschappers verwijzen dat verhaal naar het land der fabelen. Het duurt vaak decennia voor jonge bomen de CO2-uitstoot uit de lucht kunnen halen, aldus deze wetenschappers. 

,,Er zijn veel actiegroepen tegen biomassacentrales in Nederland. Die hebben elkaar nu gevonden in de FAB", zegt Spaander van Arnhems Peil. De Arnhemse actiegroep is een half jaar geleden opgericht na berichten over de bouw van een biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. ,,We werken samen met organisaties over de hele wereld. Samen willen we strijden tegen de bomenkap als grondstof voor biomassacentrale. De overstapcampagne die donderdag van start gaat is daar een voorbeeld van.”

Vervuilend karakter

De overstapactie is bedoeld om afnemers van energie van biomassacentrales bewust te maken van het vervuilende karakter van de centrales. 

,,Er komt een filmpje op onze site en de 25 organisaties die bij de FAB zijn aangesloten zullen dat gaan verspreiden. Het idee daarbij is eenvoudig: zonder energieafname geen biomassacentrale", zegt Spaander. ,,We laten zien welke energieleveranciers groen zijn en welke niet. Er komen overstapformulieren voor groene leveranciers waardoor afnemers makkelijk kunnen overstappen.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem