Volledig scherm
De eikenprocessierups zorgt ook dit jaar weer voor veel overlast. © Foto Hissink

GroenLinks in Renkum wil koolmezen inzetten om eikenprocessierups te bestrijden

OOSTERBEEK - De gemeente Renkum zou koolmezen moeten inzetten om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat stelt coalitiepartij GroenLinks voor. De gemeente gaat de methode onderzoeken.

De eikenprocessierups tiert op dit moment welig in de regio en zorgt voor veel ongemak door de haartjes die jeuk, bultjes en benauwdheid veroorzaken. In Renkum zijn inmiddels al 149 meldingen van de rups gedaan. Dat is veel meer dan vorig jaar, meldt de gemeente.

Op dit moment wordt de rups bestreden door het verwijderen van de nesten. Ook  zijn de eitjes dit voorjaar preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Mezen beter voor de biodiversiteit

GroenLinks pleit nu dus voor het inzetten van koolmezen. Die eten de harige overlastbezorgers namelijk op. Zo'n bestrijdingsmethode is beter voor de biodiversiteit, stelt fractievoorzitter Eveline Vink. ,,Vorig jaar zijn veel koolmezen overleden, doordat ze rupsen aten die vergiftigd waren met het bestrijdingsmiddel tegen de buxusmot. Het ecosysteem is uit balans. Dat moeten we herstellen, zodat er niet elk jaar een nieuw dier is dat voor overlast zorgt.” De Vogelbescherming doet op dit moment onderzoek naar mezensterfte door bestrijding van de buxusmot.

Eerdere proef in Groesbeek

De gemeente Berg en Dal deed in Groesbeek eerder al een proef met de inzet van koolmezen. Met wisselend resultaat. Er lijken inderdaad wat  minder rupsen in het proefgebied te zitten, maar tegelijk wisten veel minder koolmezen dan gehoopt de weg naar de speciaal opgehangen nestkastjes te vinden. Vink: ,,Ik ken de uitkomst van deze proef niet,  maar de eerdere mezensterfte speelt vast een rol hier. En het ecosysteem is ook niet in een jaar hersteld.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem