Hans Klemkerk ruilt het verkopen van keukens in voor het restaureren van oude wielrenfietsen
ARNHEM - Hans Klemkerk restaureerde acht jaar geleden voor de lol zijn eigen vintage wielrenfiets. Inmiddels is hij fulltime fietsrestaurateur en verkoopt hij vanuit Arnhem gerestaureerde klassiekers.
Delen per e-mail
Sinds vorige maand zit hij met de Waalse Pijl, zoals zijn zaak heet, op een nieuwe locatie. Aan het begin van de Hommelseweg, op nog geen honderd meter van zijn oude plek.
,,Begin 2017 zat ik op het terras bij Tape”, vertelt Klemkerk. ,,Ik zag dat het pand ertegenover te huur stond, heb de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd met mijn eisen. De volgende dag belde de makelaar: ‘De eigenaren zijn akkoord, maar je moet wel morgen tekenen, want ze gaan een maand op vakantie’. God zegene de greep, dacht ik. Ik heb ontslag genomen en ben begonnen. Het is één van mijn beste beslissingen ooit.”
Middelbare technische school
Het zaadje om fulltime fietsen te gaan restaureren, was daarvoor al geplant. ,,Ik heb altijd iets voor mezelf willen hebben, maar wist eigenlijk nooit wat. Ik heb de middelbare technische school afgerond, werkte daarna even als directiechauffeur voor Philips en sinds halverwege de jaren 80 zat ik in de woninginrichting. Ik verkocht keukens en interieur. Een jaar of acht geleden heb ik eens een fiets voor mezelf gerestaureerd. Mijn toenmalige schoonvader vroeg daarna of ik dat ook eens voor hem wilde doen. Op een gegeven moment was ik wel met tien fietsen tegelijk bezig.”
En zo kan het dat de Eindhovenaar, in de jaren 90 ‘verliefd’ geworden op Arnhem, aan het einde van deze woensdagmiddag met een biertje in zijn zwartgewerkte handen vertelt over zijn passie. ,,Sommige fietsen zijn wel vijftig jaar oud. Ik vind ze door heel Nederland, de meeste via Marktplaats. Het gaat net als op een datingsite. Soms heb je geluk, soms valt het tegen.”
‘Ik haal de fiets helemaal uit elkaar’
Het restaureren van zo’n opgesnorde vintagefiets kost hem minimaal een dag werk. ,,Ik haal ’m helemaal uit elkaar en maak alle onderdelen schoon of vervang ze door een ander origineel onderdeel. Ik probeer elke fiets zo te herstellen dat die weer helemaal in originele staat is. Ik verkoop ze vervolgens vanaf 300 euro.”
Een koopje, weet de liefhebber. ,,Maar laatst was hier iemand die dat wel een beetje veel vond voor ‘een tweedehands fiets’. Tsja, als je er zo naar kijkt, dan kun je beter naar de Decathlon.”
Ondanks de coronacrisis is Klemkerk dus met de Waalse Pijl verhuisd naar een nieuw pand. Hij sluit daarmee een bijzondere periode af. Eén van pieken en dalen. ,In het begin verkocht ik wel tien fietsen in de week. Ik ging als de brandweer. Maar afgelopen winter had het niet veel gescheeld of ik had mijn deuren kunnen sluiten. Terwijl ik net flink had geïnvesteerd in apparatuur om ook koffie en lunch aan te bieden.”
Voor de fietsen op de website stonden, waren ze al verkocht
Gek genoeg heeft de uitbraak van het coronavirus hem gered. ,,In eerste instantie dacht ik dat het daarmee gedaan zou zijn. Maar toen kwam het juist. Voordat de fietsen op de website stonden, waren ze al verkocht. Veel meer mensen zijn in de afgelopen periode gaan fietsen.”
Bijkomend voordeel: Klemkerk kan door de strengere maatregelen ‘langswippers’ sneller de zaak uit sturen. ,,Overdag komen vaste gasten vaak een praatje maken, kopje koffie drinken. Dat is leuk, maar aan het restaureren kom ik dan niet toe. Dat werkte eerder ’s avonds altijd het beste. Deur op slot, muziekje aan, biertje erbij en harken maar. Nu kom ik ook overdag aan het restaureren toe. Eigenlijk heb ik een prima coronatijd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Alerte Arnhemse woonbootbewoner voorkomt dat buurman verdrinkt
ARNHEM - Door snel optreden van een buurman is voorkomen dat de bewoner van een van de woonboten aan het onderlangs in Arnhem zaterdagmiddag kopje onder ging. De drenkeling is door zijn buurman en de brandweer uit het water gehaald en hoefde uiteindelijk niet mee naar het ziekenhuis. -
Bij Arnhemse jongeren komt de avondklok hard aan; voetbalclub ESA gaat puzzelen
ARNHEM - Bij jongeren komt de dreigende avondklok hard aan. ,,Ik moet dit echt even verwerken”, zegt Alexander van den Berg (27) uit Arnhem, die een deeltijdstudie bestuurskunde combineert met werk. -
PREMIUM
UPDATE Inbraak met grof geweld in Arnhemse tabakszaak in coronatijd: ‘Erg zuur. Ben er wel beduusd van’
ARNHEM - Inbrekers hebben geen compassie met kleine middenstanders die in coronatijd het hoofd boven water trachten te houden. Tabaksspeciaalzaak Speklé op de Geitenkamp in de gelijknamige Arnhemse wijk kan daar van meepraten.
-
Auto crasht in Willemstunnel, mogelijk door gladheid
ARNHEM - Een auto is vrijdagavond gecrasht in de Willemstunnel in Arnhem. Het ongeluk gebeurde rond 21.15 uur. Mogelijk heeft de automobilist de macht over het stuur verloren door de gladheid. -
PREMIUM
Digitaal kennismaken met je nieuwe school op de open dag: van virtuele rondleiding tot televisie-uitzending á la Boulevard
ARNHEM / ELST - Een virtuele rondleiding door de school, online wiskundeles en zelfs een live talkshow. Ondanks een gedwongen sluiting halen middelbare scholen uit de regio Arnhem en Betuwe ook dit jaar alles uit de kast om de brugklassers van morgen met voor zich te winnen. De open dag kunnen leerlingen en hun ouders de komende weken vanachter de laptop bijwonen. Zaterdag opende de eerste scholen hun digitale deuren. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
0 reacties