Volledig scherm
Nederlands-Indische klanken in Bronbeek. © Erik van 't Hullenaar

Heftig wayangspel tijdens Shadows Of Java

ARNHEM - Een breedbeeld flatscreen tv avant la lettre. Zo noemde Jos Janssen van gamelanensemble Widosari het wayangscherm gisteren bij Kumpulan-Bronbeek in Arnhem. Zijn orkest speelde daar samen met wayang-poppenspeler Ki Joko Susilo de jubileumuitvoering Shadows of Java. Het ging er heftig aan toe achter het scherm.

De wayangpoppen vlogen je tijdens stevige vechtpartijen tussen reuzen en krachtpatser Bima letterlijk om de oren. Begeleid door een van kabbelend tot opzwepend spelend Widosari dat het 25- jarig jubileum vierde. Ook de organiserende Stichting Raras Budaya jubileerde: 40 jaar.

Met de dynamiek zat het bij Widosari sowieso goed. Dat bleek al bij het uit drie stukken bestaande concert voor de pauze. Met hoofdrollen voor de speciaal uit Java overgekomen zangeres Peni Candrarini en de Japanse saxofoniste Yugkagri Uekawa.

Van feestelijke opening Gati Padhasih naar gamelansuite Onang-Onang en afsluiter Emily Songs, zette Widosari een afwisselend programma neer. Het laatste stuk was door Sinta Wullur speciaal voor het jubileum geschreven. De trillingen tijdens dat stuk lieten plafondplaten op en neer gaan.

Wekkeralarm

Volledig scherm
De muzikanten van Widosari ondersteunden het Wajang poppenspel van Ki Joko Susilo. © Erik van 't Hullenaar

Voor wie dat al te veel afleiding vond, kwam het afgaand wekkeralarm aan het slot helemaal ongelegen. Boze gezichten richting het geluid, maar niemand die aanstalten maakte om het te beëindigen.
Na de pauze stond het wayangscherm opgesteld, met het gamelanorkest erachter. Janssen: ,,Als u niet de schaduwkant van het wayangspel wil zien, maar ook de andere kant: kom rustig naast ons staan.’’ In plaats van een publiek dat geruisloos naar een uitvoering zat te kijken, zorgde dat voor levendigheid.
Dat paste prima bij de voorstelling van Ki Joko Susilo. Die was luchtig, ondanks de zware strijd in het verhaal. Bima wil van het woud Marta de woonplaats voor zijn familie maken, maar reuzenkoning Indrakala bestrijdt hem. Hij vergist zich echter in de kracht van Bima en die schakelt in z’n eentje het reuzenleger uit. Totdat de koning een vergiftigde pijl op hem afschiet en hij zijn krachten verliest.

Dan roept Bima in wanhoop uit dat degene die hem van die vloek verlost in het geval van een man zijn broeder en in het geval van een vrouw zijn echtgenote wordt. Arimbi – zelf ook vervloekt tot haar huidige gedaante – helpt hem met haar magische krachten, maar Bima heeft vanwege haar uiterlijk twijfels over het huwelijk. Dan geeft zijn broer Arjuna Arimbi haar uiterlijk terug. Bima vraagt haar om vergiffenis en het stel trouwt. Nadat het opnieuw aanvallende reuzenleger door de Bima’s strijders is verslagen, sticht hij het rijk Amarta.

,,Nu op naar het lekkere eten’’, zei Janssen na die goede afloop. Want naast het ticket voor de voorstelling hadden veel bezoekers er ook één voor de rijsttafel achteraf.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem