Helpt vervroegd examen Renkumse Kasper naar de eredivisie?

examensWAGENINGEN - Niet in het examenjaar zitten en tóch examen doen, sinds 2007 kan dat. Een handjevol leerlingen maakt gebruik van de mogelijkheid om al in het voorlaatste leerjaar een vak af te sluiten. 

Kasper Verbeeck (15) uit Renkum is een van hen. Zijn school – het Wageningse Pantarijn - is een landelijke pionier op het gebied van vervroegd examen doen.

Terwijl Verbeecks klasgenoten uit havo-4 dinsdag doorsnee lesjes wiskunde en geschiedenis volgden, moest hij zich met de vijfdeklassers melden voor het eindexamen Engels.

 ,,Mijn eerste eindexamen ooit. In de gymzaal. Best bijzonder.’’

Goede beheersing van het Engels

Quote

Het kan ook dat ik me in die vrije uren meer ga richten op mijn ontwikke­ling als basketbal­ler.

Kasper Verbeeck

Verbeeck kreeg de kans om vroegtijdig examen te doen vanwege zijn goede beheersing van het Engels. Een deel van de lessen voor dat vak draaide hij afgelopen jaar met de vijfde klas mee.

,,In de derde mocht ik van de leraar Engels tijdens de les vaak wat anders gaan doen omdat ik de stof toch al kende.’’

Dat is voor een paar keer wel leuk, maar niet als dat jaren zo doorgaat, stelt hij. ,,Daarom is dit een mooie oplossing. Door een jaar eerder Engels examen te doen, voorkom je dat het saai wordt.’’

‘Ik hoop op de eredivisie’

Quote

Ze zijn gemotiveer­der doordat ze onderwijs volgen dat meer op hun kwalitei­ten en behoeftes aansluit.

Manon Tiehuis, docent Pantarijn

Het vervroegd examen doen heeft voor de Renkumer nóg een voordeel. Als hij volgend jaar in 5-havo zijn andere eindtoetsen moet maken, houdt hij tijd over omdat-ie Engels al heeft afgesloten.

,,Ik denk erover om uiteindelijk vwo te gaan doen. Daarvoor moet je een vreemde taal in je pakket hebben. Misschien start ik volgend jaar al met Duits in de tijd dat ik anders Engels zou hebben. Het kan ook dat ik me in die vrije uren meer ga richten op mijn ontwikkeling als basketballer. Ik hoop ooit in de eredivisie te spelen.’’

Maatwerkpilot

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © videostill

Op zijn school maakt Verbeeck deel uit van de afgelopen zomer gestarte maatwerkpilot. Daarin zitten acht leerlingen die vervroegd of deels op hoger niveau examen doen.

Pantarijn is met die proef een voorloper op maatwerkgebied. Hoewel de mogelijkheid al twaalf jaar bestaat, deden in 2018 slechts 163 leerlingen in heel Nederland vervroegd examen.

,,In de afstemming van roosters kan maatwerk organisatorisch voor wat problemen zorgen. Maar voor leerlingen is het juist een meerwaarde’’, zegt Pantarijn-docente Manon Tiehuis, die de proef met Verbeeck begeleidt.

,,Ze zijn gemotiveerder doordat ze onderwijs volgen dat meer op hun kwaliteiten en behoeftes aansluit.’’

Leuke bijkomstigheid: leerlingen als Verbeeck – die er met een 6,9 voor Engels goed voorstaat – kunnen bij goed resultaat twee jaar achter elkaar een examenfeestje vieren. ,,Als ik slaag voor Engels’’, zegt de Renkumer lachend, ,,zullen mijn ouders de vlag op 12 juni wel uithangen ja.’’

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem