Volledig scherm
De bouw van de ha-ha. Tegen een betonnen wand worden zandstenen blokken gemetseld. © Erik van 't Hullenaar

Hof te Dieren krijgt een ‘ha-ha’ als onzichtbare afrastering

DIEREN - Het landgoed Hof te Dieren krijgt een ha-ha: een afscheiding in de vorm van een droge gracht. Een ha-ha is op enige afstand onzichtbaar en verstoort daarom het landschap niet. De ha-ha is een al eeuwen bestaande afscheiding, die het voordeel heeft dat geen (lelijke) afrastering hoeft te worden geplaatst. 

Op de Hof te Dieren wordt de ha-ha circa 150 meter lang en wordt (gezien vanuit Ellecom) rechts van de Postroute aangelegd. Ter hoogte van de plek waar tot in de Tweede Wereldoorlog het landhuis heeft gestaan. Ook in het verleden lag daar een (eenvoudig uitgevoerde) ha-ha. De bewoner van het huis had zo een vrij uitzicht over het -op deze plek- open landschap.

De passant wordt voor de gek gehouden

De naam ha-ha duidt erop dat de passant voor de gek wordt gehouden: hij ziet de afscheiding niet. De nieuwe ha-ha moet de afscheiding worden tussen het niet-toegankelijke park (aan de rand van de uiterwaarde) en het openbare ‘overpark’ (tussen de Postroute en de N348). Tot voor kort stond daar een houten hek. Aan beide uiteinden van de ha-ha komt wél een bovengrondse afrastering: een ijzeren hekwerk, met dunne spijlen. Hier staan bomen en is een uitzicht over park en overpark toch niet mogelijk. 

Het bijzondere is dat de beide taluds van ha-ha's verschillend worden aangelegd. In het Dierense geval gaat het ene talud vanaf de Postroute over een afstand van circa tien meter zeer geleidelijk naar beneden tot een diepte van circa 1,25 meter. Aan de andere kant van de droge gracht bestaat het talud uit een stijle muur. Deze komt niet boven het maaiveld uit. Wie vanaf de Posroute omlaag is gelopen, kan niet zonder acrobatische toeren over de muur heen. 

Ha-ha's moesten vee weg houden van het kasteel

De muur bestaat uit beton, waartegen zandstenen brokken worden gemetseld, ter decoratie. Beheerder Wilke Schoemaker van Hof te Dieren vertelt dat je ha-ha's vooral op Engelse landgoederen nog tegenkomt. ,,Ze werden in eerste instantie aangelegd om het vee bij landhuizen weg te houden. Dan zag je vanuit je kasteel wel fijn de koetjes staan, maar konden ze niet bij het huis komen, terwijl er toch geen afrastering was."

De aanleg van de ha-ha is een onderdeel van het herstel van het landgoed, waarvan ook het herstel (in recente jaren) van de tuinmuur en de vijvers deel heeft uitgemaakt. Schoemaker vertelt dat in september in het overpark een rondlopend, lemen wandelpad wordt aangelegd van circa een kilometer lengte. ,,Wie daar wandelt, kan voortaan genieten van het ongehinderde uitzicht over het park."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem