Volledig scherm
De Doetinchemse huisarts Frans Derksen. © Theo Kock

Huisarts verwijst patiënt vaak veel te snel door

ARNHEM - Huisartsen verwijzen veel vaker door naar specialisten dan nodig, doordat ze te weinig tijd en aandacht hebben voor hun patiënten. Als huisartsen niet alleen letten op puur medische zaken maar de ruimte hebben om meer empathie te tonen, kan de zorg waarschijnlijk beter en goedkoper worden.

De grootste zorgcoöperaties VGZ en Zilveren Kruis Achmea willen met proeven huisartsen de ruimte geven op andere wijze aandacht aan hun patiënten te besteden. Bij deze andere manier van werken, kan de huisarts meer tijd besteden aan de patiënt. 

Eenzaam

Uit een eerste pilot van VGZ in Limburg blijkt dat een huisarts 30 procent minder patiënten doorverwijst naar specialisten. ,,Je kunt dan denken aan een oudere man die drie keer in de twee weken bij de huisarts aanklopt’’, zegt woordvoerder Jaap de Bruijn van VGZ. ,,Hij heeft allerlei onverklaarbare klachten maar nadat de huisarts eens echt de tijd voor hem neemt, blijkt de man gewoon eenzaam te zijn.’’

De huisarts regelt dat hij bij een ouderensoos terecht komt waar activiteiten zijn en vervolgens bloeit deze man zichtbaar op.

Promotie

Quote

Juist een emotioneel probleem van de patiënt wordt dan vaak gemist.

Frans Derksen, huisarts

Dat er meer aandacht moet komen voor de zieke in plaats van alleen de ziekte, wordt door veel huisartsen al langer geroepen. In 2009 schreef de Doetinchemse huisarts Frans Derksen er al een boekje over met de titel Empathie bestaat ze nog?. In juni promoveert hij op het onderwerp aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

,,Veel patiënten kennen het wel’’, zegt Derksen. ,,Je zit op de stoel bij de arts je verhaal te vertellen. Hij houdt zijn ogen op het computerscherm gericht. Want hij moet tegelijkertijd ook aan tal van protocollen voldoen en data registeren vanwege afspraken met zorgverzekeraars. Hierdoor is de aandacht niet voor honderd procent bij de patiënt. Daardoor kan de huisarts informatie missen zodat er geen compleet beeld ontstaat van wat er aan de hand is. Juist een emotioneel probleem van de patiënt wordt dan vaak gemist.’’

Budget vrij besteedbaar

VGZ, de op een na grootste zorgverzekeraar in Nederland, laat huisartsen die meedoen aan de pilots niet meer via de tijdsverslindende administratieve methode de consulten declareren bij de zorgverzekeraar. In plaats daarvan krijgen ze een vergelijkbaar maar wel vrij te besteden budget. Op korte termijn worden meer huisartsen bij de proef betrokken. 

De pilots van de zorgverzekeraars zijn koren op de molen van de 
Landelijke Huisartsen Vereniging. De vereniging is in kaart aan het brengen wat er nodig is om huisartsen meer tijd voor de patiënt te geven, zoals financiering en een betere inzet van ondersteunend personeel. De vereniging hoopt dat het nieuwe kabinet het mede mogelijk gaat maken dat huisartsen die extra tijd krijgen. Dat is in het belang van de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg, vindt verenigingsvoorzitter Els Kalsbeek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem