‘Iedereen krijgt maar twee uur les per dag, veel minder dan normaal’

het virus en ikHannelore Bruggeman (57) uit Velp is voorzitter van het college van bestuur van de Scholengroep Veluwezoom. Ze woont samen met Mark en heeft twee zoons van 22 en 24 jaar.

Hannelore Bruggeman
Volledig scherm
Hannelore Bruggeman © Gerard Burgers

,,Een week werken ten tijde van de coronacrisis loopt elke keer weer anders dan je verwacht. In deze tijd van het jaar ben je bezig ook de jaarverslagen af te maken, maar de aandacht gaat nu ook uit naar het bijschakelen van opvang voor kinderen en in de gaten houden of we alle kwetsbare kinderen goed in het vizier hebben.

Van onze elf openbare basisscholen in de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn er vijf open voor de noodopvang van kinderen wier ouders een vitaal beroep uitoefenen. We hebben er nu zo'n zestig, verdeeld over locaties in Velp, Rozendaal, Rheden en Dieren-Zuid.

't Sterrenbos in Dieren-Noord, waar speciaal basisonderwijs wordt gegeven, vangt de kinderen uit de eigen klassen op. Voor de rest worden kinderen die opvang nodig hebben over de andere vier locaties verdeeld. We hebben vrij snel besloten dat zo te doen en dat blijkt ook wel zo efficiënt te zijn, want we krijgen het goed bemenst.

We werken met groepen van zes leerlingen om te zorgen dat er in de lokalen voldoende afstand ten opzichte van elkaar kan worden ingenomen. Het thuisonderwijs loopt ook, al is dat voor iedereen best intensief. We hebben ook al vrij snel geregeld dat kinderen die geen laptop hebben er een via de school krijgen. Daar moeten de ouders een contractje voor tekenen.

So far, so good, kunnen we zeggen. Maar we kijken wel vooruit, nu de situatie langer voortduurt. Iedereen krijgt maar twee uur les per dag, veel minder dan normaal. Hoe gaan we dat oplossen? En hoe gaan we ervoor zorgen dat de leerlingen van groep acht hun basisschoolperiode goed kunnen afsluiten?

Zelf werk ik thuis, maar ik draai ook mijn diensten in de noodopvang mee. Ik sprak daar een kind van 6 wiens ouders allebei in het ziekenhuis werken. Een leuk joch. Ga jij later ook in de medische wereld werken?, vroeg ik hem. Nee, ik word profvoetballer, antwoordde hij. Het doet me goed dat de kinderen nog zulke dromen hebben."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem