Columnist Kees Jansen als vintage dj.
Volledig scherm
Columnist Kees Jansen als vintage dj. © Eigen foto

Ik dacht: een muziekje zal ook wel kunnen. En toen werd het scherm zwart

Column Van StreekHad ik al eens gezegd dat ik in mijn vrije tijd vintage-dj ben? Ik heb een enorme verzameling platen die via impulsaankopen steeds verder uitdijt. 

Sinds anderhalf jaar heb ik een ouderwetsche discoshow, compleet met draaitafels, lichten en een discokastje dat vroeger dienst deed als oma’s theemeubel. Niet letterlijk, maar het had gekund.

Inmiddels heb ik her en der in de omgeving enkele verjaardagsfeestjes opgeluisterd, op markten en vrijdagmiddagborrels gedraaid. 

Quote

Omdat muziek voor vrolijke noot zorgt, dacht dat het wel leuk zou zijn om een virtueel feestje te bouwen

De laatste keer was eind februari, toen iemand zijn vijftigste verjaardag vierde in een leuk zaaltje in de bossen bij Velp. Er staan nog wat boekingen en halve boekingen, maar of die doorgaan is maar zeer de vraag.

Omdat muziek voor een vrolijke noot zorgt, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om een virtueel feestje te bouwen. En zo ging ik afgelopen vrijdagavond live op Facebook. Met lekkere ouwe plaatjes, gespeeld vanaf mijn sfeervol verlichte discomeubel.

Met hoeveel kijkers ik blij zou zijn, vroeg mijn dochter vanuit Sperrbezirk Tilburg. Eerlijk gezegd dacht ik zelf aan een paar honderd, maar bescheiden zei ik dat vijf al mooi zou zijn. Die had ik meteen al vanaf het begin van de uitzending. 

Ik kreeg foto’s van hoe mensen al dan niet met een licht alcoholische versnapering genoten van de muziek. Langzaam ging het aantal luisteraars en kijkers naar 42 en toen werd het scherm zwart.

Dat was een geintje van een grote multinationale platenmaatschappij, waarvan de software enkele nummers van hun artiesten had gespot. Ik ken het bestaan van auteursrechten. 

Maar ik dacht: als we zelfs uitstel kunnen krijgen van de hypotheekbetaling, steun mogen vragen als inkomen wegvalt, zal een sfeerbevorderend muziekje ook wel kunnen. In deze moeilijke tijden. Voor een keertje… Nee dus.

Gelukkig kon de livestream gewoon weer aan.

Kees Jansen

Kees Jansen is columnist bij De Gelderlander. Hij verzorgt beurtelings met Henk Aalbers de wekelijkse column ‘Van Streek’. Het duo beschrijft daarin alledaagse belevenissen in de dorpen op de Veluwezoom.
Klik voor eerdere columns.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem