Islamitisch cultureel centrum in Arnhem schiet ouderen te hulp met gratis boodschappenservice

ARNHEM - De eerste hulpvragen stromen binnen bij het islamitisch cultureel centrum Nour Al Houda in Arnhem-Zuid. Zondag besloten zij een boodschappenservice op te zetten voor ouderen en zwakkeren in de samenleving. 

,,Iedere Arnhemmer mag bij ons aankloppen.” Aldus Khaled Mouhouti, die het centrum vertegenwoordigt. Het idee is spontaan ontstaan in een groep jonge vrijwilligers, zegt Mouhouti. ,,Ze wilden iets opzetten waarmee we ouderen en mensen die niet goed te been zijn, meteen konden helpen. Een boodschappenservice kon binnen één dag geregeld worden.” 

Voor ieder wat wils

Een vrijwilliger verzamelt boodschappen in de supermarkt van het islamitisch cultureel centrum.
Volledig scherm
Een vrijwilliger verzamelt boodschappen in de supermarkt van het islamitisch cultureel centrum. © Nour Al Houda

Om de daad meteen bij het woord te voegen, maakte Mouhouti samen met zijn dochter een filmpje en werd er een flyer rondgedeeld.

,,Een supermarkt hadden we al. Die heeft veel Midden Oosterse producten en spullen waarvan mensen zeker weten dat het Halal is, maar we hebben ook veel vers fruit, verse groenten en pasta's. Dus voor Arnhemmers zonder islamitische achtergrond, maar met een hulpvraag is er er ook genoeg.”

Meer dan boodschappen

De jongeren die de service hebben opgezet zijn tussen de 18 en 35 jaar oud. Veel van hen zijn net klaar met hun studie en willen iets doen in tijden van de coronacrisis. Mouhouti is trots op de jongeren, die vaak zelf al in de zorg werken.

,,Naast dat ze boodschappen opnemen en brengen, checken ze meteen hoe het met de mensen gaat. Als ze merken dat er meer hulp nodig is, zowel als het gaat om geld of gezondheid, trekken ze aan de bel.”

In de steigers

De flyer van Nour Al Houda.
Volledig scherm
De flyer van Nour Al Houda. © Nour Al Houda

Hoewel de service pas net is begonnen, gaan de vrijwilligers snel in beraad over boodschappenlijsten en hoe ze verdere hulpvragen in goede banen kunnen leiden.

Mouhouti zegt dat de vrijwilligers vanaf vrijdag ook de Voedselbank gaan helpen met het rondbrengen van pakketten. ,,De vrijwilligers van de Voedselbank zijn veelal ouderen. Een risicogroep die nu voor de zekerheid thuis blijft. Onze jongeren springen zo in op de hulpvraag van de Voedselbank.”

Voor de boodschappenservice kunnen alle Arnhemmers bellen naar het nummer dat het islamitisch cultureel centrum op de flyer vermeldt. De jongeren brengen de boodschappen dan 's avonds rond met het busje dat het centrum tot zijn beschikking heeft.

In samenwerking met indebuurt Arnhem